Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Lunchseminarie 18 augusti - Designverkstad

    Lunchseminarie 18 augusti - Designverkstad

    Under sju sommarveckor har 5 studenter från bl a Luleå tekniska universitet och Umeå universitet arbetat med designuppdrag från 6 lokala uppdragsgivare. Studenterna har haft sitt högkvarter i Studenthuset Stock på Campus Skellefteå och där har de kreativa idéer som nu presenteras jobbats fram.

  • Kommunanställda i enkät om vattenparasiten

    Cryptosporidiumparasiten har inneburit merarbete för många av Skellefteå kommuns anställda. Samtidigt har den tillfört mycket ny kunskap. Det framgår av en enkät som kommunens personalavdelning låtit genomföra.

  • Strandnära vattenintag medför större parasitrisk

    Strandnära vattenintag medför större parasitrisk

    Skellefteälven är vattentäkt till det parasitdrabbade vattenverket i Skellefteå. Inne i staden finns två intag av vatten. Det ena ligger långt ute i strömfåran och det andra finns nära den norra stranden. Under vintern används det strandnära intaget vilket är mer känsligt för föroreningar. Kommunens limnolog anser att det bästa vore om man kunde använda det andra intaget en större del av året

  • Spolningsarbetet pågår fortfarande för fullt

    Renspolning av Skellefteå kommuns ledningsnät i Solbackens handelsområde samt Hedensbyns industriområde håller nu på avslutas samtidigt som vi nu påbörjat arbetet med att spola centrala stan, Sörböle samt Anderstorp.

  • Ny spårmetod frågar parasiterna var de kommer ifrån

    Ny spårmetod frågar parasiterna var de kommer ifrån

    Ofta famlar parasitdrabbade vattenleverantörer i mörker när det gäller spårning av källan till utbrotten. Men forskare vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg har nu sett till så att en ny typ av källspårningsmetod kan börja användas i Sverige. Med dess hjälp kan man se om parasiter i dricksvattnet kommer från människobajs eller från idisslande djurs spillning.

  • Varningssystem för utbrott av magsjuka ska minska lidande

    Varningssystem för utbrott av magsjuka ska minska lidande

    Livsmedelsverket driver ett projekt som syftar till att skapa ett nationellt varningssystem för utbrott av magsjuka. Statistik från 1177 Sjukvårdsrådgivningen är den huvudsakliga informationskällan. I arbetet med detta system har man bland annat sett att antalet samtal till 1177 från Skellefteå kring magsjuka redan i januari ökade till en nivå som avviker från normalfallet.

  • Ökad försäljning av buteljerat vatten i Skellefteå

    Ökad försäljning av buteljerat vatten i Skellefteå

    Utbrottet av parasiten Cryptosporidium i Skellefteås dricksvatten fick skellefteåborna att rusa till livsmedelsbutikerna och hamstra buteljerat vatten. – Vi säljer cirka 30 gånger mer stilla vatten än tidigare och för kolsyrat vatten har försäljningen ökat 15 gånger, säger Mattias Olsson, butikschef vid Willys i Skellefteå.

  • Genomtänkt vattenlösning för Trästockfestivalen

    21-23 juli genomförs Trästockfestivalen i Skellefteå som i år firar 20-årsjubileum. När Skellefteå i april drabbades av parasitutbrottet i dricksvattnet blev festivalledningen av naturliga skäl oroliga för hur detta skulle påverka festivalen. – Men det har löst sig hur bra som helst, berättar festivalgeneral Susanne Hedlund.

  • Storbritannien förebild i kriget mot parasiterna

    Storbritannien förebild i kriget mot parasiterna

    USA, Storbritannien, Canada och Irland är de länder i den industrialiserade delen av världen som drabbats hårdast av vattenburna utbrott av parasiten Cryptosporidium. Och nu sällar sig också Sverige till den skaran – England är numera en förebild när det gäller förebyggande arbete för att skapa ett rent dricksvatten, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

  • Dåligt dricksvatten i enskilda brunnar

    Dåligt dricksvatten i enskilda brunnar

    Enskilda vattentäkter kan också drabbas av parasiter. En vanlig orsak till dåligt dricksvatten i enskilda brunnar är dåliga små avlopp. En studie som Socialstyrelsen gjorde 2007 visar att hela 20 procent av de enskilda vattentäkterna har otjänligt vatten. – Sämst ställt är det i grävda brunnar, berättar Marianne Löwenhielm, utredare på Socialstyrelsen.

Visa mer