Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu renspolas Hedensbyns industriområde och Solbackens handelsområde

En UV-anläggning som oskadliggör parasiten Cryptosporidium är sedan i juni på plats i Abborrens vattenverk. Renspolning av ledningsnätet i Solbackens handelsområde samt HZE (Hedensbyns industriområde) är nu påbörjade. Under veckan kommer också reservoaren som tillhör Solbackens handelsområde att rengöras. Kartor över de olika områdena finns på www.skelleftea.se/vattenstatus

När huvudspolning av ett område är klart, görs en så kallad efterspolning, då ändledningar och andra ledningar med låg omsättning spolas. Detta kan inte alltid göras via brandposter utan måste då ske vid enskilda fastigheter. Arbetet är tidskrävande mycket beroende på att det är semestertider och många fastighetsägare är bortresta. Slutdatum för spolningen påverkas dock inte. Arbetet fortlöper enligt plan.

Renspolningen passerar oftast utan att det märks. Det finns dock en liten risk att vattnet blir missfärgat. Om det inträffar; öppna kallvattenkranen och låt rinna några minuter. Det kan också bli ett lägre tryck på vattnet ur kranen.

Använd alla kranar där du bor
Genom att använda vattnet som vanligt till dusch, tvätt och disk både med varm- och kallvattenkranarna spolar du själv rent i den sista delen av ledningen fram till din kran. Tänk på att använda alla kranar så att alla ledningar i huset spolas ur.

Efter det att spolningen av ledningarna är avslutade i ett delområde kommer vattentornet att tömmas och tvättas rent innan det fylls upp på nytt.

Fortsätt att koka vattnet
Skellefteå kommun kommer inte att ge klartecken till att dricka kranvattnet förrän hela ledningsnätet är genomspolat och ett bra vatten kan garanteras. Fortsätt därför att koka vattnet till dryck, matlagning och tandborstning.

Fakta och frågor

Skellefteå kommuns kundtjänst, 0910- 73 50 00, kundtjanst@skelleftea.se.

Titta gärna på de frågor och svar som finns på www.skelleftea.se/vattenstatus

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden