Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Spolningsarbetet pågår fortfarande för fullt

En UV-anläggning som oskadliggör parasiten Cryptosporidium är sedan i juni på plats i Abborrens vattenverk. Renspolning av ledningsnätet i Solbackens handelsområde samt HZE (Hedensbyns industriområde) håller nu på avslutas samtidigt som vi nu påbörjat arbetet med att spola LZ, dvs centrala stan, Sörböle samt Anderstorp.

Det vi nu har börjat med är att brädda vår reservoar på Sörböle för att därefter rengöra denna. Själva spolningen av ledningarna startas först på måndag eftermiddag genom att zonen indelas i fyra mindre områden där Sörböle blir första för att där efter fortsätta med centrala stan, Älvsbacka och avslutas med Anderstorp. Under detta arbete kan tryck variationer uppkomma och grumling av vattnet. Renspolning av ledningsnätet i LZ med tillhörande reservoar kommer att fortgå under hela veckan. Kartor över de olika områdena finns på www.skelleftea.se/vattenstatus

När huvudspolning av ett område är klart, görs en så kallad efterspolning, då ändledningar och andra ledningar med låg omsättning spolas. Detta kan inte alltid göras via brandposter utan måste då ske vid enskilda fastigheter. Arbetet är tidskrävande mycket beroende på att det är semestertider och många fastighetsägare är bortresta. Slutdatum för spolningen påverkas dock inte. Arbetet fortlöper enligt plan.

Renspolningen passerar oftast utan att det märks. Det finns dock en liten risk att vattnet blir missfärgat. Om det inträffar; öppna kallvattenkranen och låt rinna några minuter. Det kan också bli ett lägre tryck på vattnet ur kranen.

Använd alla kranar där du bor
Genom att använda vattnet som vanligt till dusch, tvätt och disk både med varm- och kallvattenkranarna spolar du själv rent i den sista delen av ledningen fram till din kran. Tänk på att använda alla kranar så att alla ledningar i huset spolas ur.

Efter det att spolningen av ledningarna är avslutade i ett delområde kommer vattentornet att tömmas och tvättas rent innan det fylls upp på nytt.

Fortsätt att koka vattnet
Skellefteå kommun kommer inte att ge klartecken till att dricka kranvattnet förrän hela ledningsnätet är genomspolat och ett bra vatten kan garanteras. Fortsätt därför att koka vattnet till dryck, matlagning och tandborstning.

Fakta och frågor

Skellefteå kommuns kundtjänst, 0910- 73 50 00, kundtjanst@skelleftea.se.

Titta gärna på de frågor och svar som finns på www.skelleftea.se/vattenstatus

Ämnen

Regioner


Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden