Gå direkt till innehåll
Kulturhusets entré sedd söderifrån
Kulturhusets entré sedd söderifrån

Pressmeddelande -

SBB i Norden AB köper kulturhus och hotell i Skellefteå

SBB i Norden AB skrev idag en avsiktsförklaring om att investera över 1 miljard kr i Skellefteås kommande kulturhus. SBB kommer att äga hela fastigheten inkl. hotell och hyra ut den till ett driftbolag som kommunen ska bilda inom sin bolagskoncern Skellefteå Stadshus. Intressenterna har varit många under försäljningsprocessen, vilket befäster Skellefteå som en attraktiv etableringskommun.

– För oss är intresset för Skellefteå helt naturligt, eftersom vi är en av Nordens starkaste aktörer med fokus på samhällsfastigheter. Hela konceptet med kulturhuset, från dess arkitektur och hållbarhetsaspekter till dess verksamhet och innehåll, blir en viktig del av Skellefteås samhällsbygge. Vi är även intresserade av att framöver investera i andra typer av fastigheter i kommunen. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan.

Det Letter of Intent (LOI) som tecknats idag är en avsiktsförklaring om att hela fastigheten, kulturhus och hotell, säljs till SBB i Norden AB för en miljard femtio miljoner kronor. Dagens beslut har föregåtts av en försäljningsprocess där förhandlingar har skett med ett flertal intresserade köpare.

– Vi välkomnar med glädje SBB som ytterligare en etablering i Skellefteå. Vi och många andra aktörer i Skellefteå arbetar kraftfullt med att framhålla kommunens fördelar som etableringsort. Kulturhuset är ett projekt som har fått stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt, inte minst dess arkitektur och fokus på långsiktig hållbarhet. Jag är glad att så många har varit intresserade av att investera i fastigheten, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå.

Avtalet mellan Skellefteå kommun och SBB innebär bland annat att kommunen har rådighet över fastighetens användningsområde för lång tid framöver.

Långsiktigt hållbar samhällsbyggnad
– SBB:s tydliga fokus på att agera som en långsiktigt hållbar samhällsbyggare går bra ihop med Skellefteå kommuns vision och målsättningar. Min uppfattning är att de också ser en styrka i visionen om ett kulturhus som vågar, med syftet att vara en dynamisk mötesplats som får oss att tänka, känna och växa, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

– De nya aktörer som vill investera i Skellefteå är viktiga och positiva för vår utveckling. SBB:s etablering är också en sista viktig pusselbit inför byggstart av kulturhuset. Nu kan vi äntligen se fram mot att sätta spaden i jorden i höst, säger Kristina Sundin Jonsson, Skellefteås kommunchef.

Korta fakta om SBB
SBB i Norden AB har i dagsläget fastighetstillgångar på över 20 miljarder kr. De fokuserar på samhällsviktiga fastigheter och är en långsiktig partner till några av Sveriges största kommuner.

Bolaget grundades 2016 av Ilija Batljan, som nu är vd. 2017 utsågs SBB i Norden AB till Årets Fastighetsbolag och nu räknas bolaget till Nordens starkaste aktörer med fokus på samhällsfastigheter.

Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se

Kulturhuset – hållbarhet och miljö
Kulturhuset inklusive hotell ska vara en energieffektiv byggnad med gott inomhusklimat och bra materialval. Detta säkerställs genom att byggnaden certifieras med certifieringssystemet Miljöbyggnad, med en miniminivå Silver för byggnaden totalt men med ambition att kunna nå guld på enskilda indikatorer.

Skellefteås Träbyggnadsstrategi främjar träbyggnad för att skapa ett bättre klimat, näringsliv och samhälle. Därför kommer byggnaden att uppföras i trä med en stark livscykelstrategi samt höga krav på energianvändning och innemiljö. Lokala träslag med FSC- eller PEFC-märkta råvaror ska användas.

Med ett livscykelperspektiv väljs material och tekniska system med omsorg och ur ett långsiktigt perspektiv. Hänsyn tas till hur det åldras och nöts, samt att det inte ska behöva bytas ut, utan istället gå underhålla.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden