Gå direkt till innehåll
Illustration: White Arkitekter AB
Illustration: White Arkitekter AB

Pressmeddelande -

Elite Hotels of Sweden är tilltänkt operatör för kulturhushotellet i Skellefteå

Skellefteås kommande kulturhus inklusive nytt premiumhotell byggs i trä enligt kommunens högt ställda hållbarhetsmål. Det är en av anledningarna till att ett flertal aktörer visat intresse för att driva hotellet i nära samverkan med husets kulturella verksamheter. Nu är det klart att Skellefteå kommun bedömer hotellkoncernen Elite Hotels of Swedens erbjudande som det bästa för Skellefteå.

– Det gläder oss att vi får gå vidare med denna möjlighet. Jag har arbetat mycket under åren med att identifiera unika hotellfastigheter i bästa läge för våra Elite-hotell och därför kan denna exceptionella träfastighet mitt i staden bli ett spännande tillskott, säger Bicky Chakraborty, ägare och grundare till Elite Hotels.

David Halldén, VD Elite Hotels, tillägger:

– Som koncern har vi varit aktiva i Skellefteå under många år genom vår pubkedja The Bishops Arms och ser fram emot att få satsa mer i Skellefteå.

– Kulturhuset inklusive hotell är ett helhetskoncept utifrån hållbarhet och erbjudanden till invånare och besökare. Vi är glada att Elite Hotels visat intresse och engagemang och tror att deras erbjudande blir en stark tillgång för både kulturhuset och Skellefteå som plats, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Under 2017 visade flera hotelloperatörer intresse för att driva det nya hotellet. Intressenterna har utvärderats och förhandlingar har skett med flera aktörer.

– Antalet intressanta operatörer gjorde att vi behövde ge detta tid för att nå fram till bästa möjliga lösning för kulturhusets koncept och Skellefteå som plats, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå, och fortsätter:

– Det är positivt att Elite Hotels blir en ny hotellaktör i premiumklassen i Skellefteå, med ett koncept som kompletterar våra övriga hotellaktörers erbjudanden. I ett större perspektiv är det ytterligare en stor företagskoncern som väljer att etablera sig i Skellefteå.

Det som idag offentliggörs är att Skellefteå kommun tecknat ett så kallat letter of intent, en avsiktsförklaring, med hotellkedjan Elite Hotels of Sweden. I och med detta skapas arbetsro och ramar för slutliga förhandlingar om ett hyresavtal, som inkluderar samarbetsavtal. Dessa avtal tecknas efter sommaren.

– Val av hotelloperatör är avgörande för att komma vidare med de sista delarna i projekteringen och sedan börja bygga. Idag har vi alltså kommit ett stort steg närmare byggstart till hösten, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Kulturhuset – hållbarhet och miljö
Kulturhuset inklusive hotell ska vara en energieffektiv byggnad med gott inomhusklimat och bra materialval. Detta säkerställs genom att byggnaden certifieras med certifieringssystemet Miljöbyggnad, med en miniminivå Silver för byggnaden totalt men med ambition att kunna nå guld på enskilda indikatorer.

Skellefteås Träbyggnadsstrategi främjar träbyggnad för att skapa ett bättre klimat, näringsliv och samhälle. Därför kommer byggnaden att uppföras i trä med en stark livscykelstrategi samt höga krav på energianvändning och innemiljö. Lokala träslag med FSC- eller PEFC-märkta råvaror ska användas.

Med ett livscykelperspektiv väljs material och tekniska system med omsorg och ur ett långsiktigt perspektiv. Hänsyn tas till hur det åldras och nöts, samt att det inte ska behöva bytas ut, utan istället gå underhålla.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden