Följ Skellefteå kommun

Hurra för jämställdhetens Sverige!?

Pressmeddelande   •   Jan 15, 2007 07:35 CET

Tyvärr är ovanstående budskap långt ifrån en realitet utan snarare tämligen avlägset. Föreställningar om manligt och kvinnligt leder i själva verket alltjämt till nackdelar för kvinnor.

För att uppmärksamma genusproblematikens aktualitet arrangeras Genusveckan 2007 från 26 februari till och med 8 mars. Arrangemanget genomförs i Skellefteå och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Arbetsförmedlingen, Kvinnliga chefsnätverket KIL samt Medborgarskolan.

Presskonferens kommer att hållas idag, måndag den 15 januari, klockan 15.00 på
SE-banken i Skellefteå.

Exemplen på hur kvinnor missgynnas på grund av sitt kön är många:

• trots att Sverige ses som ett av världens mest jämställda länder har vi den mest könsuppdelade arbetsmarknaden där traditionella manliga yrken fortgående värderas högre än traditionellt kvinnliga
• förutsättningarna för kvinnor och mäns karriär- och löneutveckling skiljer sig väsentligt
• på dagis och i skolan behandlas barnen olika baserat på sin könstillhörighet
• i medicinsk forskning är manskroppen både norm och modell och resultaten tillämpas ofta lika oavsett om patienten i fråga är man, kvinna eller barn.

Uppenbart är att genusproblematiken är långt ifrån död, vilket vi under genusveckan vill uppmärksamma genom föreläsningar och aktiviteter. Förhoppningen är att veckan ska väcka debatt och ge tyngd åt den djupare meningen med Internationella kvinnodagen den 8 mars.

På Internationella kvinnodagen förenar vi Sveriges jämställdhetssträvande med arbetet världen över efter jämställdhet mellan män och kvinnor.

I avsikt att uppmärksamma genusproblematiken och kvinnors rättigheter kommer en kvinnifestation i form av ett levande konstverk att äga rum på Internationella kvinnodagen. Denna kommer att ledas av teaterchef Med Reventberg.

För ytterliga information kontakta:
Anna Lena Grönlund, kommunledningskontoret, 070-673 62 61
Carin Nilsson, Kvinnor I Ledning (KIL), 070-580 91 67

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.