Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Varningssystem för utbrott av magsjuka ska minska lidande

    Livsmedelsverket driver ett projekt som syftar till att skapa ett nationellt varningssystem för utbrott av magsjuka. Statistik från 1177 Sjukvårdsrådgivningen är den huvudsakliga informationskällan. I arbetet med detta system har man bland annat sett att antalet samtal till 1177 från Skellefteå kring magsjuka redan i januari ökade till en nivå som avviker från normalfallet.

  • Ökad försäljning av buteljerat vatten i Skellefteå

    Utbrottet av parasiten Cryptosporidium i Skellefteås dricksvatten fick skellefteåborna att rusa till livsmedelsbutikerna och hamstra buteljerat vatten. – Vi säljer cirka 30 gånger mer stilla vatten än tidigare och för kolsyrat vatten har försäljningen ökat 15 gånger, säger Mattias Olsson, butikschef vid Willys i Skellefteå.

  • Genomtänkt vattenlösning för Trästockfestivalen

    21-23 juli genomförs Trästockfestivalen i Skellefteå som i år firar 20-årsjubileum. När Skellefteå i april drabbades av parasitutbrottet i dricksvattnet blev festivalledningen av naturliga skäl oroliga för hur detta skulle påverka festivalen. – Men det har löst sig hur bra som helst, berättar festivalgeneral Susanne Hedlund.

  • Storbritannien förebild i kriget mot parasiterna

    USA, Storbritannien, Canada och Irland är de länder i den industrialiserade delen av världen som drabbats hårdast av vattenburna utbrott av parasiten Cryptosporidium. Och nu sällar sig också Sverige till den skaran – England är numera en förebild när det gäller förebyggande arbete för att skapa ett rent dricksvatten, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

  • Dåligt dricksvatten i enskilda brunnar

    Enskilda vattentäkter kan också drabbas av parasiter. En vanlig orsak till dåligt dricksvatten i enskilda brunnar är dåliga små avlopp. En studie som Socialstyrelsen gjorde 2007 visar att hela 20 procent av de enskilda vattentäkterna har otjänligt vatten. – Sämst ställt är det i grävda brunnar, berättar Marianne Löwenhielm, utredare på Socialstyrelsen.

  • Parasiter skrämmer inte bort turisterna

    Turistnäringen i Skellefteå verkar inte ha drabbats speciellt hårt av Cryptosporidiumutbrottet, i alla fall om man ser till beläggningen. Restaurangerna är de som fått ta till mest extraarbete för att erbjuda garanterat parasitfria sallader och några hotell har satt in egna UV-anläggningar för att slippa strul och för att lugna gäster.

  • Nu renspolas de första bostadsområdena

    I Skellefteå börjar det omfattande jobbet att renspola ledningsnätet i olika bostadsområden. Först ut är Sjungande Dalen, Dalkarlsliden och Stämningsgården. Området kallas HZA på de kartor som finns på www.skelleftea.se/vattenstatus

  • Varför lyckas vi i Skellefteå så bra med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn?

    En viktig anledning är att vi har lång erfarenhet och att vi ser barnen som kompetenta och kunniga med en vilja och drivkraft att lära sig och ta till sig den kunskap vi förmedlar, från våra boenden, från skolan, från föreningar och från samhället i stort. Ytterligare framgångsfaktorer är vårt helhetsanvsar och väl fungerande samarbete.

  • Parasitutbrott leder till UV-boom

    I vattenverket Abborren har Skellefteå kommun installerat tre UV-anläggningar som ska se till så att parasiten Cryptosporidium inte ställer till det igen. – Parasitutbrotten i Östersund och Skellefteå har lett till ett enormt intresse för att skaffa anläggningar där UV-ljus ”tar död på” parasiterna. , säger Gullvy Hedenberg, dricksvattenexpert vid branschorganisationen Svenskt Vatten.

  • Nu är Hälsans trädgård som allra vackrast

    Syftet med Hälsans trädgård i Skellefteå är att underlätta för personer som står långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. Det handlar både om personer som har varit långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa eller har haft annan lång frånvaro från arbetsmarknaden. Här skapas under en treårsperiod en trädgård som ska vara anpassad och tillgänglig för så många som möjligt.

Visa mer