Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vatten från Slind används i vattenledningarna på Skellefteå lasarett

Från och med imorse klockan 9.00 används vattenledningsvattnet på Skellefteå lasarett, exklusive psykiatriska kliniken, igen som dricksvatten och till all matlagning.
Lasarettet, förutom psykiatrin, får sitt vatten från Slind där vattnet bedöms som tjänligt. Psykiatriska kliniken försörjs med vatten från Abborren och måste även fortsättningsvis nyttja dunkvatten.

– Även om vi nu kan använda vattnet på lasarettet är det är viktigt att patienter som skrivs ut från sjukhuset följer uppmaningen om vattenkokning när de kommer hem igen, säger Ulf Oscarson, chefläkare på Skellefteå lasarett.

Tillgången till tankar med färskt vatten behålls tills vattnet från Abborren betraktas som säkert. Dessa tankar ska också kunna användas vid en eventuell oförutsedd händelse i grundvattentäkten Slind.

Beslutet är fattat i samråd mellan landstingsledningen, lokal krisledning på Skellefteå lasarett, chefläkare, hygienläkare, smittskyddsläkare, ansvariga tjänstemän på Skellefteå kommun samt nationell expertis på vattensäkerhet.  

– Jag vill personligen tacka alla som varit och är inblandade, både patienter, personal och berörda på Skellefteå kommun som hanterat denna händelse på ett utmärkt sätt och för det utomordentligt goda samarbetet, säger Jonas Rastad, landstingsdirektör.

Sveriges näst största utbrott med Cryptosporidium
Totalt har 57 patienter vårdats på Skellefteå lasarett för magsjukesymtom mellan den 20 april och 4 maj. Under samma period har personalen varit sjukanmälda motsvarande drygt 200 arbetspass.

Vårdplatssituationen på lasarettet är ansträngd men under kontroll. Senaste dygnet har ingen lagts in för magsjukesymtom. Det finns nu 114 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover från sjuka patienter sedan den 15 april.

Endast ett fåtal av samtalen till sjukvårdsrådgivningen handlar nu om magsjukesymtom. Fram till imorse hade 12 236 personer svarat på webenkäten och 6074 har uppgett att de haft magsjukesymtom sedan den första april.

Resultat från smittskyddsinstitutets analys av webbenkäten stärker misstanken om att det är vattnet som är smittkällan vid utbrottet i Skellefteå. 
   – Det här är Sveriges näst största utbrott med Cryptosporidium med mer än 6000 sjuka och vi rekommenderar fortsatt uthållighet med vattenkokningen, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Det gäller även de som haft maginfluensasymtom. En genomgången infektion ger inte immunitet av den sort som förhindrar nyinsjuknande vid ny smitta, avslutar Stephan Stenmark.

Nya provsvar- men ännu inga spår av parasiten
I de senaste proverna som Smittskyddsinstitutet har analyserat och där Skellefteå kommun sent igår fick provsvar fanns återigen inga spår av parasiten cryptosporidium. Rekommendationen att fortsätta koka vattnet kvarstår. Den insjuknande kurva som finns visar tydligt att när vattenkokningen startade sjönk antalet som blev sjuka snabbt.

– Vårt fortsatta budskap är som tidigare att fortsätta koka vattnet och vi ser idag en ännu tydligare effekt i insjuknande kurvan, säger Kristina Sundin Jonsson kommunchef i Skellefteå kommun. Men det känns i alla fall bra att våra utredningar och åtgärder nu är klara, som gör att lasarettet idag kan övergå till sina vanliga rutiner.

Provtagning enligt den plan som finns fortsätter dagligen, ute i ledningsnätet, i Abborrverket och i olika vattentorn. Prover tas på olika indikatorbakterier och Cryptosporidium.

Efter den kemiska provtagningen som är gjord på råvattnet till Abborrverket känner tekniska kontoret en försiktig optimism om att UV-anläggningarna ska kunna anpassas till Skellefteås råvatten.

En teknisk konsult arbetar med att ta fram spolplaner, arbetet sker i samråd med VAKA-gruppen och Smittskyddsenheten. Renspolning av ledningar, rengöring av vattentorn ska göras samtidigt som hela vattenverket är i full drift och 40 000 abbonenter använder samtidigt vattnet.

– Spolningen är komplicerad och den startar när en UV-anläggning är på plats, där är vår målsättning att den ska vara monterad vid månadsskiftet maj/juni, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun.

Bygg- och miljökontoret inventerar avlopp som inte är anslutna till kommunala nätet tillsammans med tekniska kontoret. Området från Abborrverket och upp till Medledammen har kontrollerats. Hittills har de inte sett något anmärkningsvärt. De ska nu starta inventering längs Klintforsån. I övrigt har frågorna från allmänheten om vattenanvändningen vid livsmedelsföretag minskat kraftigt, likaså frågorna om användning av vatten till bassänger och pooler.

– Vi vill tacka för det stora engagemanget som våra medborgare visat, dels att fylla i enkäten som blir ett värdefullt underlag i den epidemiologiska kartläggningen. Men också för att de visar uthållighet i att fortsätta koka vattnet. Det här är en unik situation och vi har full förståelse att det är obekvämt, avslutar Kristina Sundin Jonsson.

Kontaktpersoner för media
Ulf Oscarson, chefläkare, Skellefteå lasarett, 070-348 15 13
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Lars-Olof Melander, sektionschef, fastighetsdrift Skellefteå lasarett, 070-247 17 96
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

Fakta: Rena vattnet hemma vid diskbänken?
När dricksvattnet från kranen inte uppfyller kvalitetskraven kan man bli frestad att själv försöka åtgärda problemet.

Finns det ett effektivt sätt att reducera mängden mikroorganismer hemma?
Ja, det finns sätt att reducera mikroorganismer (som till exempel parasiten Cryptosporidium) hemma i hushållet. Kokning av vattnet reducerar effektivt mikroorganismer och har inga negativa sidoeffekter. Det finns på marknaden ett antal olika kommersiella metoder att rena vattnet - alltifrån olika typer av filter till UV-ljus för privatbruk. Svenskt Vatten avråder från att använda sig av sådana metoder då det visat sig finnas ett antal nackdelar.

I filter, till exempel kolfilter, har undersökningar visat att bakterier istället för att reduceras kan föröka sig och skapa olägenheter. Om man installerar egen reningsutrustning ställer det höga krav på underhåll och kontroll, vilket inte alla privatpersoner är förberedda på.

Installerar man UV-ljus i en fastighet så är det viktigt att anläggningen sköts och kontrolleras regelbundet, t.ex. behöver lampan rengöras och bytas. För att försäkra sig om att UV-ljuset fungerar är det viktigt att ta prov på dricksvattnet och göra mikrobiologiska analyser.

För dig som har kommunalt vatten är det att föredra att förlita dig på kommunens vatten och följa de instruktioner som lämnas av dem. Vattnet från kommunens vattenverk kontrolleras noga och om det visar sig att kvaliteten avviker meddelar man detta och anvisar de åtgärder som ska vidtas.

Vid mikrobiologisk smitta är kokning av vatten det bästa sättet att agera tills problemet är åtgärdat!

Källa: Svenskt Vatten – www.svensktvatten.se

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden