Följ Skellefteå kommun

Stort intresse för Skellefteå kommuns unika ungdomstraineesatsning

Pressmeddelande   •   Mar 15, 2010 08:00 CET

En delegation från Skellefteå kommun ska presentera kommunens pågående ungdomstraineesatsning på Sveriges största arbetsmarknadskonferens - Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2010. Konferensen, som arrangeras av Sveriges kommuner och landsting, hålls i Uppsala 18 och 19 mars.

Representanterna från Skellefteå kommun kommer att hålla två föreläsningar om ungdomstraineesatsningen och det tillhörande arbetet med dokumentation av lärande. Intresset är stort, totalt har över 500 personer - kommunpolitiker, kommunala tjänstemän men även näringslivsrepresentanter - anmält sig till föreläsningstillfällena.

Om ungdomstraineesatsningen
Kommunstyrelsen beslutade våren 2009 att inrätta 85 ungdomstraineeplatser i kommunens verksamheter under 2009 och 2010. Syftet är att förbättra de unga arbetslösas situation på arbetsmarknaden i Skellefteå samt att öka ungdomars intresse för kommunen som arbetsgivare.

Anställningsformen är en visstidsanställning på heltid under sex månader med avtalsenlig lön. Anställningen är uppbyggd som en kombination av arbete och studier.

Ett unikt inslag i projektet är satsningen på dokumentation av lärande och validering. Traineeungdomarna kan under projektets gång få tidigare erfarenheter och kunskaper, som inte är dokumenterade men ändå värdefulla för deras möjligheter till arbete eller utbildning, dokumenterade och validerade. Validering ökar inte bara ungdomarnas chanser till arbete eller studier, det medför även samhällsekonomiska besparingar. (”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper som en person har, oavsett hur de förvärvats.” Utdrag ur Departementsserien 2003:23.)

Genom att erbjuda ungdomstraineeplatser blir det inte bara fler arbeten på arbetsmarknaden, kommunen får samtidigt en hel del nya medarbetare.
– Detta är mycket viktigt eftersom Skellefteå kommun står inför ett framtida rekryteringsbehov och kommer att behöva ungdomar som samhällsbyggare, poängterar Harriet Classon, personalnämndens ordförande.

De första traineeungdomarna fick plats under hösten 2009. Ett halvår senare var samtliga platser fyllda. Satsningen har fått ett mycket positivt mottagande, såväl från ungdomarna själva som från övriga involverade aktörer.

Harriet Classon
personalnämndens ordförande

Mer information:
Harriet Classon
0910-73 51 17 eller 070-626 74 60
harriet.classon@skelleftea.se 

Sofia Lindström (valideringsledare)
0910-71 25 26
sofial.lindstrom@skelleftea.se             

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.