Gå direkt till innehåll
Skellefteås kommunalråd förtydligar det nya kollektivtrafiksystemet

Pressmeddelande -

Skellefteås kommunalråd förtydligar det nya kollektivtrafiksystemet

På onsdag ska kommunstyrelsen ta beslut om ett nytt kollektivtrafiksystem för Skellefteå. Inför detta beslut har det spridits felaktigheter om vad det nya systemet innebär, vilket nu Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, vill bemöta:

– På flera håll hör och läser jag att allmänheten inte längre ska kunna åka med skolbussarna som övertar vissa av de gamla busslinjerna. Det stämmer inte. Även i framtiden ska dessa resenärer kunna åka med skolbussen.

– Det hävdas också att detta till stor del skulle bero på att tidtabellerna i dagsläget är krångliga att läsa, vilket förstås inte har med saken att göra, tillägger Lorents Burman.

Att vissa linjer i det nya systemet övergår till att bli beställda skolbusslinjer beror på att dessa linjer idag nyttjas i väldigt liten omfattning av andra resande än skolelever.

Större fokus på arbetspendling och buss till fritidsaktiviteter
I Skellefteå kommuns nuvarande kollektivtrafiksystem ligger fokus på skolans behov och tider. Det utgår från behov som fanns på 80-talet och har sedan dess uppdaterats hjälpligt i omgångar. I det nya systemet finns ett betydligt större fokus på arbetspendling i både region- och lokaltrafik.

– Vi återkommer förstås med ytterligare information efter kommunstyrelsens beslut på onsdag. Men så mycket kan jag säga att hela poängen med ett nytt system är att fler får möjlighet att åka buss till och från arbetet, men även att kultur-, idrotts- och andra fritidsaktiviteter nås för fler via buss. Detta innefattar också bättre nattbussar fredag-lördag från ytterområden, säger Lorents Burman och fortsätter:

– För det stora flertalet blir det nya systemet långt bättre än det nuvarande. Målet är att vi ska fördubbla bussåkandet senast 2030, och att vi ska ha en kostnadseffektiv och så bra busstrafik som möjligt för pengarna.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden