Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteås äldreboenden klarar sig bra i nationell undersökning

För första gången har Sveriges kommuner och landsting (SKL) undersökt hur många personer inom vård och omsorg som har trycksår. I undersökningen har man fått in totalt 36 261 svar och resultatet visar att 17 procent var drabbade. I Skellefteå kommun var siffran 10 procent. Tre fjärdedelar av de upptäckta tryckskadorna/trycksåren var lindriga och visde sig som en hudrodnad utan ett egentligt sår.  Rikssnittet för den svåraste formen av trycksår hamnade i undersökningen på 8 procent. I Skellefteå kommun var motsvarande 3 procent.

Av de 85 kommunerna som valt att delta i undersökningen är det endast Stockholm, Göteborg och Jönköping som genomfört fler registreringar än Skellefteå. ”För att en sån här undersökning ska ge oss ett bra underlag är det viktigt med en hög svarsfrekvens. Personalen på våra äldreboenden har gjort en enastående insats när de har dokumenterat situationen på våra boenden.” säger Louise Lundholm, Medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialkontoret i Skellefteå kommun och den som samlat in alla svar. 

”Vi har flera års erfarenhet av att arbeta med riskbedömning och förebyggande åtgärder för bland annat tryckskador. Nu har vi fått en komplett bild av genomförda riskbedömningar, vilka förebyggande åtgärder som erbjuds och förekomst vid ett visst tillfälle. Att förekomsten av tryckskador/trycksår ligger under rikssnittet, både totalt sett och för riskindivider, är glädjande men undersökningens huvudsyfte är, även hos oss, att ge bra underlag för det fortsatta riskförebyggande arbetet. Grundprincipen är att ingen ska drabbas av tryckskador” säger Louise.

Andelen personer som har en ökad risk för tryckskada är också lägre i Skellefteå än rikssnittet. Det kan förklaras med ett framgångsrikt arbete för bland annat gott näringstillstånd och rörelseförmåga.

För mer information kontakta:
Louise Lundholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska, socialkontoret 073-606 41 33

Helena Delborn, informatör, socialkontoret 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden