Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun tar tillvara på ungas synpunkter och förslag

I höst genomförs en stor digital enkätundersökning i Skellefteå kommuns högstadie- och gymnasieskolor. Syftet med enkäten är att ge ungdomar möjlighet att vara med och forma framtiden i Skellefteå kommun.

Mellan den 1 oktober och 30 november genomförs enkätundersökningen Lupp i årskurs 7 och 8 i Skellefteå kommuns grundskolor, samt årskurs 1 och 3 i gymnasieskolorna.

Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Syftet med enkätundersökningen är att ge ungdomar möjlighet att berätta hur de ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, framtiden samt på sin egen hälsa, trygghet och fritid.

Underlag till framtida beslutsprocesser
Enkätundersökningen har tagits fram av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF. Alla svar är anonyma och det sammantagna resultatet ska bland annat användas som underlag i framtida beslutsprocesser som berör eller påverkar barn och ungdomar i Skellefteå kommun. 

Resultatet kommer också ligga till grund för nästa Ungdomsfullmäktige-dag den 25 mars 2019. Tanken är att de deltagande skoleleverna ska få arbeta vidare med resultatet av enkätundersökningen.

Jörgen Svedberg är demokratilots i Skellefteå kommun. 

– Det är viktigt med kunskap och statistik om ungas livsvillkor för att vi ska kunna forma Skellefteå kommun till en plats där barn och unga trivs och vill bo. Därför känns det jättebra att vi genomför den här enkätundersökningen, säger han. 

Arbete på flera fronter
Enkätundersökningen är en av flera delar i Skellefteå kommuns arbete med att öka barn och ungas delaktighet och inflytande.

kommunens webbplats finns fler exempel på hur Skellefteå kommun arbetar för att öka barn och ungas delaktighet och inflytande.
 
Mer information om enkätundersökning Lupp finns på www.skelleftea.se/lupp  

Ämnen

Regioner


Skellefteå kommun är en barnrättskommun

  • Skellefteå kommun deltar i UNICEF:s projekt Barnrättskommun. Arbetet genomförs med utgångspunkt i barnkonventionen. 
  • Som barnrättskommun arbetar Skellefteå kommun aktivt och på flera plan för att implementera FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, i det dagliga arbetet inom alla förvaltningar.
  • Målet med barnkonventionen är att ge alla barn - oavsett bakgrund - rätt att alltid bli behandlad med respekt och ha möjlighet att komma till tals. Det innebär att barnets bästa ska komma i främsta rummet i alla åtgärder som påverkar och berör barn. 
  • Mer information om hur projektet och arbetet med barnkonventionen finns på Skellefteå kommuns webbplats.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden