Följ Skellefteå kommun

Skellefteå blir förvaltningskommun för finska

Pressmeddelande   •   Dec 14, 2017 09:22 CET

Igår tog regeringen beslutet att Skellefteå blir förvaltningskommun för finska från 2018. Det här är ett resultat av det utvecklingsarbete Skellefteå kommun påbörjat i fråga om den svenskfinska minoriteten.

– Det är ett glädjande besked. Vi har sedan flera år tillbaka en bra dialog med den finska föreningen och vi arbetar strukturerat utifrån en handlingsplan. Genom statsbidraget som följer med dagens beslut kan vi stärka arbetet ytterligare, säger Andreas Löwenhöök (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Skellefteå kommun.

I mars 2017 tog kommunstyrelsen i Skellefteå beslutet att ansöka om att bli förvaltningskommun för finska från 2018, vilket nu beviljats av regeringen. Att Skellefteå blir förvaltningskommun innebär i praktiken att den finska minoriteten ska kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter, både skriftligt och muntligt. Kommunen ska också kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på minoritetsspråken. Detta kräver bland annat personal som behärskar det finska språket.

De kommuner som ansluts till förvaltningsområdena får ett statsbidrag baserat på antalet invånare i kommunen. I Skellefteå kommuns fall handlar det om 990 000 kronor.

– Detta är ett tydligt steg i arbetet för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter att leva och utvecklas i vårt samhälle, inte minst när det gäller rätten till sitt språk. Regeringen säkerställer genom beslutet att de rättigheterna som finns i lagstiftningen också ska märkas i vardagen för sverigefinnar, samer och tornedalingar runt om i vårt land, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande från regeringen.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.