Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lördag: Provsvar på vattnet i Skellefteå väntas senare i påskhelgen

Sju nya vattenprover har tagits och skickats till Smittskyddsinstitutet analyserna startar under påskdagen.
– Vi väntar med spänning på resultatet av de prover som tas i helgen, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Skellefteå kommuns kundtjänst har efter en annons i Norran hittills idag hjälpt cirka 50 personer att fylla i enkäten som ska hjälpa till i utredningen.
Fram till imorse har totalt 7 400 personer fyllt i webbenkäten och 3 600 personer har uppgett att de haft magsjukesymtom sedan den första april. Det är viktigt att både de som varit sjuka och de som inte blivit sjuka fortsätter att fylla i enkäten.

Den kommunala verksamheten fungerar bra, det är kontroll på mat och vatten till olika boende. Skellefteå kommun arbetar med tre parallella spår; hur verksamheterna ska fungera, lösa problemet, och analysera vad som orsakat det.

– Vi försöker besvara så många frågor som möjligt och försöker också göra de synliga på vår webb, sägerKristina SundinJonsson. En av frågorna som till exempel dykt är om översvämningen för ett år sedan kan ha orsakat det här, men vi har kontaktat smittskyddsläkaren Stephan Stenmark som säger att det är en omöjlighet eftersom parasiter inte överlever så länge, då skulle magsjukan ha kommit efter översvämningen.

De olika kommunala verksamheterna rapporterar in varje dag och lägesrapporter redovisas på kommunens hemsida, www.skelleftea.se/smitta. Alla föräldrar som har barn i förskola/skola inom Abborrens försörjningsområde ska komma ihåg att skicka eget vatten med sina barn på tisdag.

Läget inom sjukvården
Senaste dygnet har sju personer med magsjukesymtom sökt akutmottagningen på Skellefteå lasarett, varav fem blivit inlagda på vårdavdelningar. För närvarande har 19 inlagda patienter och sex ur personalen symtom på magsjuka. På sjukhuset finns några lediga vårdplatser och läget är under kontroll.

Från sjukvårdsrådgivningen meddelar man en ökning av samtal under senaste dygnet, av 118 samtal har 51 stycken gällt rådgivning vid magsjukesymtom.

Smittskyddsenheten följer dagligen epidemikurvan som beskriver angiven dag för när människorna insjuknat.
– Väl medvetna om att det finns en eftersläpning från insjuknande till att man fyller i enkäten noterar vi en tydlig nedgång av antalet insjuknade efter tisdagen 19/4, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. Vi ska fortsätta att följa det här varje dag, och om trenden håller i sig kan det tala för att rådet om att koka vattnet har effekt.

Totalt finns nu 41 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprov från patienter. Laboratoriet har det senaste dygnet prioriterat analys av prover från inneliggande patienter, fler prover finns kvar att analysera

– När det gäller fördröjningen från ökningen av magsjuke- och diarrésymtom till inskickade prov för parasitdiagnostik vill jag förtydliga att huvudorsaken till det sannolikt beror på att Cryptosporidiuminfektion är en svår diagnos att komma på, inte minst i efterförloppet av en lång period med vinterkräksjuka, avslutar Stephan Stenmark.

Fakta
Många har svarat på webbenkäten om magsjukan – stort tack!
Har du ännu inte svarat på enkäten så gör det idag. Det gäller även dig som inte varit sjuk. Enkäten hittar du på www.skelleftea.se/smitta. Kundtjänst kan hjälpa till med att fylla i enkäten för er som inte har dator eller behöver annan hjälp med detta.

För lägesuppdateringar kring smittan, se www.skellefta.se/smitta

Nästa pressmeddelande planeras imorgon påskdagen cirka klockan 14.00.

Kontaktpersoner för media:
Ulf Oscarson, chefläkare, Skellefteå lasarett, 070-348 15 13
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden