Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Projekt bryter mansdominansen bland lastbilsförare

Idag är mindre än tio procent av de svenska lastbilsförarna kvinnor. I Norr- och Västerbotten startar nu Sveriges Åkeriföretag Norr, i samarbete med samtliga 9 gymnasieskolor med fordonsprogram, ett banbrytande projekt, "Förare på väg".
Inom åkerierna, liksom inom andra mansdominerade yrken, finns en "machokultur" som man genom detta projekt vill bearbeta och påverka så att fler tjejer lockas till föraryrket. Målet med "Förare på väg" är fler och bättre utbildade förare av båda könen med bredare kompetens.
- Projektet kommer också att resultera i att eleverna får bättre möjlighet att praktisera hos åkerier och att yrkeslärarna, via ett omfattande program för vidareutbildning, får färskare branschkunskap, berättar Ivan Larsson, vd vid Sveriges Åkeriföretag Norr.

Historiskt sett har det krävts stor muskelstyrka för att köra lastbil. Men de senaste 20 åren har teknikutvecklingen avsevärt underlättat lastning och lossning och numera passar föraryrket lika bra för kvinnor som för män. Men det tar tid att förändra bilden av yrket lastbilsförare.
- Här måste vi inom åkerinäringen skärpa till oss och bli bättre på att lyfta fram goda exempel, säger Ivan Larsson.
Han konstaterar att kvinnor i regel kör mer miljömedvetet och mjukare än män vilket både är positivt för trafikmiljön, för underhållet av fordonen och dessutom minskar bränslekostnaderna. Vidare framhåller han att förarnas attityd gentemot kunder är en viktig del i arbetet.
- På den fronten har kvinnliga förare ofta en fördel gentemot de manliga.
Kjell Kemi, projektledare vid barn- och ungdomsförvaltningen, Bodens kommun, konstate-rar att de flesta av de tjejer som tagit steget och kommit in i yrket trivs bra.
- Och åkarna som anställt dem är i regel mycket nöjda, säger han.
På Anderstorpsskolan i Skellefteå är i genomsnitt bara fem procent av eleverna på fordonsprogrammets transportgren tjejer.
- Jag hoppas att vi genom det här projektet ska komma upp i en nivå där minst 40 procent av eleverna är tjejer, säger Tommy Lindmark, rektor på Anderstorpsskolan.
Matilda Hedenström är ensam tjej i årskurs 2 som går transportgrenen på Anderstorpsskolans fordonsprogram.
- Det fungerar bra, men inte hade det varit helt fel om vi varit fler tjejer. Första året var vi sex stycken, men de andra fem har valt andra inriktningar, berättar Matilda.
Hon ser fram emot att få börja arbeta som lastbilschaufför.
- Det ska bli riktigt kul. Jag tror att det jobbet passar mig alldeles utmärkt.

 

Startar praktikpooler
En viktig del i projektet "Förare på väg" är att förbättra elevernas möjligheter till att få bra praktikplatser.
- Vi ska avsätta resurser till personer i båda länen som ansvarar för en pool av praktikplatser. Inom detta område har vi gjort alldeles för lite hittills, konstaterar Rolf Wallin, utbildningsansvarig för maskin- och transportföretaget BDX i Luleå.
Idag får eleverna 15 veckors praktik. Men Tommy Lindmark vill gärna att detta utökas till 20 eller 25 veckor. Han får medhåll av Rolf Wallin.
- När eleven sitter i hytten kan föraren överföra mycket kunskap som eleven har stor nytta av i framtiden. Men då är det också viktigt att våra förare är motiverade att dela med sig av sina kunskaper, säger Rolf Wallin.
Ett 20-tal handledare kommer att utbildas, vilka sedan får till uppgift att se till så att praktikperioderna fungerar bättre. Sedan kommer också cirka 250 förare att utbildas, bland annat kring social kompetens samt jämställdhets- och hälsofrågor.
Även yrkeslärarna får sin del av kakan. Här ska det främst satsas på vidareutbildning i pedagogik.
- Denna vidareutbildning är nödvändig för att utbildningen av eleverna ska kunna hålla en tillräckligt hög kvalitet för att möta dagens krav på lastbilschaufförerna, menar Tommy Lindmark.
- Som lärare är det lätt att tappa kontakten med verkligheten. En bra lärare måste hålla sig ajour med vad som händer i branschen, menar Kjell Kemi och inflikar att det under senare år varit svårt att rekrytera yrkeslärare med lärarutbildning.

 

Hjälp till självhjälp
Bilfrakt.se: s vd Johnny Marklund menar att den här satsningen är nödvändig för att man i framtiden, när konjunkturen vänt uppåt igen, ska kunna rekrytera nya förare och nya entreprenörer.
- Det råder nämligen stor brist på utbildade yrkesförare och det behövs 5 000-6 000 nya förare per år i Sverige, konstaterar han.
- Det här skulle jag vilja kalla hjälp till självhjälp. Vi kan inte bara ropa på samhället och förvänta oss att de ska fixa allt. Får eleverna en bra utbildning gynnar det våra företag genom att vi kan rekrytera goda medarbetare, menar Rolf Wallin.
Den av Europeiska socialfonden finansierade förstudien som ligger till grund för projektet har gjorts av Curomed Utbildning i Umeå och Succedo i Skellefteå. Under hösten dras riktlinjerna upp för projektet och januari sparkar man igång med utbildningsinsatserna och samordningen av praktikplatserna. Förutom egna medel från åkerierna hoppas man också få bidrag från Europeiska socialfonden med 8,3 miljoner kronor under en treårsperiod.
Den 17 september sjösätts projektets egen hemsida, www.forarepavag.se, som kommer att utgöra navet för all kommunikation mellan de deltagande parterna.

 

Mer information:
Ivan Larsson, vd, Sveriges Åkeriföretag Norr, 070- 359 22 61
Johnny Mark-lund, vd, Bilfrakt.se, 0910-72 55 05
Rolf Wallin, utbildningsansvarig, BDX, 070-665 65 04
Tommy Lindmark, rektor, Anderstorpsskolan, 070-547 62 05
Kjell Kemi, projektledare, barn- och ungdomsförvaltningen, Bodens kommun, 070-68 14 127
Pressbilder: www.forarepavag.se

 

 

 

Ämnen

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden