Följ Skellefteå kommun

Premiär för digitala tjänster från Skellefteå som förenklar tillvaron för Västerbottens företagare

Pressmeddelande   •   Mar 02, 2018 11:18 CET

Utvecklingen av offentliga e-tjänster tar nu fart i Sverige. Tillvaron för invånare och näringsliv förenklas samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras. För Västerbottenskommunernas del är det Skellefteå kommun som kommer att förse dem med digitala tjänster. Först ut är ett antal tjänster som förenklar tillståndshanteringen för restaurangbranschen. 5 mars är det premiär.

Digitala tjänster (eller e-tjänster) utvecklas snabbt just nu – i världen, i Sverige och i Västerbotten. Med en nationellt vedertagen teknik i grunden bygger Region Västerbotten nu upp en organisation som i rask takt ska förse länets kommuner med digitala tjänster som effektiviserar deras egen administration och förenklar tillvaron för invånare och näringsliv. Skapandet av de digitala tjänsterna sker hos Skellefteå kommun.

– Bara under våren planerar Skellefteå kommun att lansera 19 tjänster. De övriga kommunerna väljer själva vilka de vill använda, förklarar Mathias Rönngren, utvecklingschef på Skellefteå kommun.

De första digitala tjänsterna har premiär 5 mars. Då handlar det om ett paket av tjänster som kallas ”Serverat”, utvecklat av Sveriges kommuner och landsting (SKL) tillsammans med kommuner, Tillväxtverket och Bolagsverket. Tjänsterna riktar sig till restaurangbranschen.

Att starta och driva restaurang kan upplevas krångligt, med många olika tillstånd att söka och hålla reda på. Syftet med Serverat-tjänsterna är att underlätta för restaurangföretagare samtidigt som kommunens handläggning effektiviseras på flera olika sätt.

Den som vill göra en ansökan kan välja att hantera den med dator eller mobiltelefon i stället för att fylla i pappersblanketter. Vissa data kan då hämtas direkt från Bolagsverket och företagare kan därigenom få sina formulär delvis färdigifyllda.

I Västerbotten kommer Skellefteå, Vilhelmina och Vännäs att erbjuda ”Serverat”-tjänsterna från start.

De efterföljande digitala tjänsterna som lanseras under våren riktar sig till både privatpersoner och näringsliv.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.