Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Politisk enighet kring mötesrestriktioner i kommunfullmäktige och nämnder

Skellefteå kommuns politiska organisation kommer att anpassa sammanträden i kommunfullmäktige och nämnder för att minimera smittspridningen av coronaviruset. Vid ett möte på fredagen beslutade de politiska partiernas gruppledare om ett antal restriktioner som i första hand gäller till den 30 april.

-Det är viktigt att även politiken tar ansvar för att minska smittspridningen i samhället. Under en period kommer vi därför att minska antalet ledamöter i de beslutande församlingarna utan att det påverkar den demokratiska processen negativt, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Enligt överenskommelsen mellan gruppledarna gäller följande riktlinjer för sammanträden i nämnder och kommunfullmäktige:

  • Nämnder och utskott med upp till 7 ledamöter sammanträder som vanligt, träffas fysiskt. Ersättare deltar inte.
  • Övriga nämnder, exklusive kommunstyrelsen genomför fysiska sammanträden men med begränsad bemanning och utan ersättare närvarande.
  • Begränsad bemanning innebär att enbart så många ledamöter som krävs för att vara beslutsmässiga deltar. Partierna får besked om vad det innebär räknat i antal mandat och utpekar de ledamöter som ska delta på visst sammanträde.
  • Sammanträde bör genomföras i stor lokal.
  • Kommunstyrelsen sammanträder med fullt antal ledamöter samt de ersättare som också är partigruppsledare.
  • KF kommer också att sammanträda med begränsat antal ledamöter.
  • Dagordningarna för nämnder och fullmäktige ses över i syfte att korta ner sammanträdestiden (beslutsärenden av större vikt prioriteras).

-Det här är ett sätt att på lokal nivå följa expertmyndigheternas riktlinjer. Det känns väldigt bra att det finns en politisk samsyn kring den här frågan och att vi på detta sätt kan bidra till att minska smittspridningen, säger Andreas Löwenhöök (M), gruppledare och oppositionsråd.

För kommunfullmäktige kommer överenskommelsen att tillämpas från och med sammanträdet den 31 mars och för nämnderna senast den 30 mars. Överenskommelsen gäller i första hand till 30 april men kan komma att förlängas beroende på händelseutvecklingen.

För mer information:

Lorents Burman (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-243 07 00

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd
Telefon: 070-307 53 45

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden