Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Parboende vid särskilt boende för äldre

Äldreomsorgen har haft ett uppdrag att utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av att i riktlinjerna för biståndsbedömning föra in att ett långvarigt samboförhållande ska beaktas vid prövning av rätt till särskilt boende för äldre. Det ingick även i uppdraget att visa på möjligheterna att införa en så kallad parboendegaranti.

För att ge understöd till en person måste man ha stöd i lag. Biståndsrätten till exempelvis särskilt boende enligt socialtjänstlagen är ett sådant stöd. Nämnden har beslutat att följande punkter ska skrivas in i riktlinjerna.

1. Biståndsbeslut ska ges enligt 4:e kap. 1§ Socialtjänstlagen till den part av två sammanboende äldre som bedöms ha behov av särskilt boende.
2. När biståndsbeslut enligt 4:e kap. 1§ Socialtjänstlagen bedöms för en part av två sammanboende äldre ska parets vilja att leva tillsammans vägas in i biståndsbeslutet.
3. För den part av två sammanboende äldre som inte bedöms ha rätt till särskilt boende ska möjlighet till medboende inrättas.

Kommuner som velat införa parboendegaranti har gått till väga på olika sätt. Det visar på svårigheterna att utforma en parboendegaranti med hänsyn till lagen. Även alternativet medboende reser en del frågeställningar och behöver utredas ytterligare. Ett exempel är hur hyreskontrakten ska utformas vid medboende. Boendeformen särskilt boende vänder sig till personer som har ett stort behov av omsorg och service. Hyreskontraktet bör i första hand rikta sig till den som har behov av omsorg och maken/makan föreslås vara medboende. Om personen med omsorgsbehov avlider eller behöver flytta vid behov av mer omsorg på grund av till exempel demenssjukdom innebär det att maken/makan bor på äldreboende utan att själv ha behov av omsorg.

Man måste alltså utreda vidare för att undersöka möjligheterna att kunna erbjuda den make/maka som bor kvar utan att ha behov av omsorg ett boende utanför äldreboendet i det fall makarna inte längre kan bo tillsammans. Det förutsätter att äldreomsorgen är tydlig med vilken inriktning boendeformen har och för en dialog med paret om detta före inflyttning.

För mer information, kontakta
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-659 10 85
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50

Helena Delborn, informatör socialkontoret, 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden