Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu finns Teknikcollege i Skellefteå och Norsjö

Gymnasieskolan i Skellefteå och Norsjö är nu godkända som teknikcollege-utbildningar inom Teknikcollege Bothnia.
Förra veckan hölls en ceremoni i Anderstorpskolans aula med elever, företagare, politiker, fackligt förtroendevalda och många andra.
- Det här är roligt och vi har fått fler sökande än vi trodde, säger Ola Andersson samordnare för Teknikcollege.
Syftet med Teknikcollege är att i samverkan med näringslivet skapa en bättre kvalitet på utbildning inom teknik-området. Utbildningen ska också underlätta industrins krav på kompetens.

Eleverna får en utbildning med högre kvalitet och det är under hela utbildningstiden ett samarbete med näringslivet. Eleverna ska på sin praktik ha handledare och hög kvalitet. Dessutom ska eleverna ha en sammanhållen skoldag, som på en arbetsplats, det vill säga inga håltimmar får finnas.
- Det här är enormt inspirerande, säger Ola Andersson. Jag har fått nya kontakter i näringslivet, något som vi ibland inom skolans värld inte är van vid. Jag har märkt vilket starkt intresse och vilja det finns bland företagare, personalhandläggare och fackliga företrädare att jobba med det här. De inser att frågan är viktig för att kunna ersätta alla som går i pension i framtiden.
De grenar som gymnasieskolorna har är Bergmaskinmekanik på Anderstorpsskolan, Elektronik på Kaplanskolan, Industri /Metall på Kaplanskolan, Träteknik finns i Norsjö och IT-mobila system och Konstruktion -ritning - CAD är på Balderskolan. Totalt finns det mellan 80-90 utbildningsplatser.

Fakta Teknikcollege
Hela konceptet med Teknikcollege är nationellt och startade på initiativ av teknikföretagens organisation. Orsaken till kravet på certifiering är att kvaliteten på utbildningsnivån därmed höjs. Utbildningarna ska motsvara de krav som i dag ställs på arbetsmarknaden. Den stora skillnaden mot den vanliga skolan är den nära samverkan till ett antal företag i närregionen.
En styrka med Teknikcollege är de goda kontakterna med teknikföretag på orten, som ger eleverna möjlighet till praktik, projektarbeten och sommarjobb ute på företag.
Läs mera på: www.teknikcollege.se

Kontakta:
Ola Andersson, samordnare för Teknikcollege
Telefon: 070- 664 50 46 eller ola.andersson@skelleftea.se

Bild: Teknikcollegeflagga
Eleverna på bilden är elever från de certifierade utbildningarna:
Bergmaskin, Anderstorpsskolan
Elektronik, Kaplanskolan
Industri / Metall, Kaplanskolan
Träteknik, Norsjö
IT-mobila system, Balderskolan
Konstruktion - ritning - CAD, Balderskolan
Bertil Almgren, gymnasienämndens ordförande, Skellefteå kommun
Isak From, utbildningsnämnden, Norsjö kommun
Jan Olsson, Industrikommittén i Stockholm
Erik Adolfsson, Industrikommittén i Stockholm

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden