Gå direkt till innehåll
Daniel Sjögren, ursprungsligen från Katrineholm är ny ordförande i kulturnämnden i Skellefteå kommun sedan den 2 april 2019.
Daniel Sjögren, ursprungsligen från Katrineholm är ny ordförande i kulturnämnden i Skellefteå kommun sedan den 2 april 2019.

Pressmeddelande -

Mannen bakom Örvikenbarda - ny ordförande i kulturnämnden

Han kommer ursprungligen från Katrineholm i södra Sverige. För drygt elva år sedan flyttade han norrut och hamnade i Örviken utanför Skellefteå. För åtta år sedan startade han Örvikenbarda efter TV-programmet. Nu är han nybliven ordförande i kulturnämnden sedan en månad tillbaka.
- Vi lever i en stad i förvandling. Jag tycker att kulturen bör och ska vara en viktig del i stadsomvandlingen, berättar 39-årige Daniel Sjögren.

Sedan valrörelsen 2010 har han varit politiskt engagerad när han gick med i socialdemokratiska partiet. 2014 började han i socialnämnden. Efter ett år fick han byta nämnd när han började arbeta inom socialförvaltningen. Då blev han ersättare i kulturnämnden. Där har han suttit nu och sedan 2 april är han nybliven ordförande.

Vad har du för målsättning som ordförande med kulturen?
- Kulturen måste vara relevant och verka i samtiden. Vi måste våga välja. Jag brinner mycket för jämställdhet och jämlikhet. Vi måste våga prata politik. Det handlar om att skapa en helhetsbild och inte bara snöa in på en fråga.

Han är en föreningsmänniska i själ och hjärta som vill hjälpa och stötta kulturföreningarna. En annan hjärtefråga är biblioteken.
- Alla har rätt att gå och vara där. Det handlar om rekreation, kunskap, läsning och att kunna bilda sig.

Hur tänker du de närmaste åren framåt?
-
Vi lever i en stad i förvandling. Jag tycker att kulturen bör och ska vara en viktig del i stadsomvandlingen. Det handlar både om Kulturhus och breddkultur. Det handlar också om att få öva, pröva och växa för våra kulturutövare. Vi är tre offentligt ägda kulturaktörer här i Skellefteå; kulturnämnden, Skellefteå museum och Västerbottensteatern. Tillsammans ska vi lyfta kulturen för att bli starka.

Fakta

Namn: Daniel Sjögren Ålder: 39 år Bor: Örviken Familj: Fru och tre barn Intressen: Huvudintressena är politik, levande rollspel (sitter i styrelsen i en lajvförening och är kassör i en roll- och brädspelsförening) och simning (är simtränare).

Har du ytterligare funderingar kan du gärna kontakta:
Daniel Sjögren 076-134 25 75, ordförande kulturnämnden, Skellefteå kommun

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden