Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klart för byggstart av Northvolts batterifabrik i Skellefteå

Nu står det klart att Northvolt säkrat finansieringen för byggandet av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Byggnationerna startar i augusti 2019.
- Vi är mycket glada över dagens besked. Nu händer det som vi planerat för ända sedan det blev klart att Northvolt valt Skellefteå som etableringsort. Vi känner oss väl förberedda här i Skellefteå, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Beskedet innebär att byggandet av Northvolt Ett, Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier, kommer att inledas i augusti. Redan i mars 2018 inleddes markberedningsarbeten av olika slag på platsen där Northvolt Ett nu ska byggas. När fabriken är fullt utbyggd kommer den att producera totalt 32 GWh batterikapacitet per år.

För Skellefteås del innebär etableringen av Northvolt Ett en expansiv lokal och regional utveckling som förväntas generera mellan 2000 och 2500 direkta arbetstillfällen.

- Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering i den här storleken. Vi ligger bra till med förberedelserna inför den tillväxt som det här innebär och planerar bland annat för 7000 nya bostäder. Dialogen med regeringen, EU, länsstyrelsen, regionen, universiteten, andra utbildningsaktörer och näringslivet är positiv. Alla är väl medvetna om vilka utmaningar vi står inför och vi har deras stöd, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

För Skellefteå är Northvolt en lika viktig som avgörande faktor för kommunens utveckling mot det hållbara samhället. Etableringen i Skellefteå bidrar också till att Europa på allvar kan snabba på utvecklingen av elektrifieringen.

- På det här sättet bidrar både Skellefteå och Sverige till Europas konkurrenskraft när det gäller elektrifieringen. Vi har kommit så här långt tack vare ett gott samarbete med såväl våra invånare och vårt näringsliv som med kommunerna och regionerna, säger Kristina Sundin Jonsson.

Mer information
Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande, Skellefteå kommun, 070-243 07 00
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, Skellefteå kommun, 070- 608 89 69
Caroline Thorén, presskontakt, Skellefteå kommun, 076-127 94 32


Fakta
Skellefteå har förberett sig för byggstarten av Northvolt Ett ända sedan beskedet om etableringsort kom i oktober 2017. Bland annat har Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft bildat en gemensam projektorganisation där Skellefteå Kraft förbereder marken, fiberanslutning, fjärrvärme, återcirkulation av spillvärme, elnätsanslutning samt process- och kylvatten. Skellefteå kommun ansvarar för en förlängning av Torsgatan till väg 372 där Trafikverket ska koppla på en cirkulationsplats, vatten och avlopp, vägbelysning och en gång- och cykelväg som ska ligga parallellt med Torsgatan. Investeringen uppgår till 100 Mnkr för kommunens del.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden