Följ Skellefteå kommun

Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljar Port of Skellefteå 12,5 miljoner kronor

Pressmeddelande   •   Dec 12, 2019 16:15 CET

Port of Skellefteå ska byggas ut för att möta industrinäringens ökade behov. Målet är en effektiv hamn med miljövänliga godstransporter. Nu har Skellefteå kommun beviljats ytterligare medfinansiering på 12,5 miljoner av Europeiska regionala utvecklingsfonden för utvecklingen.

Karin Degerfeldt, funktionschef vid Skellefteå kommun, ser positivt på utvecklingen:

– Port of Skellefteå är en naturlig logistisk knutpunkt för det lokala näringslivet, säger hon och tillägger:

– Utvecklingen går snabbt, därför är det viktigt att hamnverksamheten är framtidsorienterad och ligger steget före för att kunna möta behoven hos företag som utvecklas. I ett växande Skellefteå med ökande godstransporter är sjöfarten en del i lösningen när det gäller hållbara transporter.

Vi ser en framtida efterfrågan på containertrasporter via sjöfarten och behöver förbereda hamnen för detta. Det innebär att det behövs nya ytor för uppställning av containrar men också farledsåtgärder för att kunna ha en kontinuerlig trafik även den mörka vintertiden.

Utvecklar hamnverksamheten

– Under flera år har trenden gått mot att fartygen blir allt större, vilket gör att antalet angörande fartyg i hamnarna inte ökar i samma takt som den totala godsmängden. Att fartygen blir större ställer naturligtvis nya krav på oss som hamn. Vi behöver kunna erbjuda längre och djupare kajer och farledsförbättringar, säger Lars Widelund, hamnchef för Port of Skellefteå.

Skellefteå kommun har nu beviljats ytterligare finansiering motsvarande 12,5 miljoner från Europeiska Regionala utvecklingsfonden för farledsåtgärder och logistikytor som möjliggör containertrafik i hamnen.

Kontaktpersoner:

Lars Widelund, hamnchef, Port of Skellefteå.
Telefon: 0910-73 63 38

Karin Degerfeldt, funktionschef, samhällsbyggnad.
Telefon: 070-699 98 60

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.