Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljar Port of Skellefteå 12,5 miljoner kronor

Port of Skellefteå ska byggas ut för att möta industrinäringens ökade behov. Målet är en effektiv hamn med miljövänliga godstransporter. Nu har Skellefteå kommun beviljats ytterligare medfinansiering på 12,5 miljoner av Europeiska regionala utvecklingsfonden för utvecklingen.

Karin Degerfeldt, funktionschef vid Skellefteå kommun, ser positivt på utvecklingen:

– Port of Skellefteå är en naturlig logistisk knutpunkt för det lokala näringslivet, säger hon och tillägger:

– Utvecklingen går snabbt, därför är det viktigt att hamnverksamheten är framtidsorienterad och ligger steget före för att kunna möta behoven hos företag som utvecklas. I ett växande Skellefteå med ökande godstransporter är sjöfarten en del i lösningen när det gäller hållbara transporter.

Vi ser en framtida efterfrågan på containertrasporter via sjöfarten och behöver förbereda hamnen för detta. Det innebär att det behövs nya ytor för uppställning av containrar men också farledsåtgärder för att kunna ha en kontinuerlig trafik även den mörka vintertiden.

Utvecklar hamnverksamheten

– Under flera år har trenden gått mot att fartygen blir allt större, vilket gör att antalet angörande fartyg i hamnarna inte ökar i samma takt som den totala godsmängden. Att fartygen blir större ställer naturligtvis nya krav på oss som hamn. Vi behöver kunna erbjuda längre och djupare kajer och farledsförbättringar, säger Lars Widelund, hamnchef för Port of Skellefteå.

Skellefteå kommun har nu beviljats ytterligare finansiering motsvarande 12,5 miljoner från Europeiska Regionala utvecklingsfonden för farledsåtgärder och logistikytor som möjliggör containertrafik i hamnen.

Kontaktpersoner:

Lars Widelund, hamnchef, Port of Skellefteå.
Telefon: 0910-73 63 38

Karin Degerfeldt, funktionschef, samhällsbyggnad.
Telefon: 070-699 98 60

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden