Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Engagerade ungdomar gästade socialnämnden

Motioner från Ungdomsfullmäktige var en viktig del av dagordningen när socialnämnden sammanträdde under gårdagen.
– Det är roligt att ungdomar engagerar sig och kommer med så bra förslag, säger Kenneth Fahlesson (S), ordförande för socialnämnden i Skellefteå kommun.

I går, onsdag den 20 juni, fick socialnämnden i Skellefteå kommun besök av 15-åringarna Anya Rönningsen, Colin Forsman och Maja Nilsson från Bureskolan. Bakgrunden till besöket är en gemensam motion från klass 8b på Bureskolan med önskemål om fler poliser och fältande socialarbetare, så kallade fältare. 

– Det var kul att få berätta, och att de lyssnade på oss. Det känns som om de tycker att vi har rätt i att det behövs fler poliser och fältare, säger Anya Rönningsen.

Motioner från Ungdomsfullmäktige
Förutom motionen från skolklassen på Bureskolan tog socialnämnden även ställning till tre andra motioner från Ungdomsfullmäktige. Motionerna handlade om att ge ungdomar som har svårigheter hemma förtur till lägenheter, minska ensamhet bland äldre och öka möjligheter till möten mellan förskolebarn och äldre på kommunens särskilda boenden.

Socialnämnden beslutade att ge äldreomsorgen i uppdrag att utveckla samarbetet mellan förskolor och äldreboenden, samt att fortsatta arbetet med att skapa meningsfulla aktiviteter och gemenskap på kommunens äldreboenden.

Motionen från Bureskolan avslogs med hänvisning till att nuvarande upplägg och organisering med fyra fältande socialsekreterare bedöms som tillräckliga. Däremot menar socialnämnden att det är viktigt att fortsätta utveckla det förebyggande arbetet i både Bureå och andra kommundelar.

Regioner


Fakta om Ungdomsfullmäktige

  • Skellefteå kommun arbetar på olika sätt för att förbättra barn och ungas delaktighet och inflytande i skolan, på fritiden och i samhället i stort.
  • Arbetet genomförs med utgångspunkt i FN:s barnkonvention och Skellefteå kommuns strategi för att öka barns delaktighet och inflytande.
  • En viktig del i arbetet är Ungdomsfullmäktige. Det är en årligt återkommande process som ger elever i årskurs åtta i grundskolan och årskurs två på gymnasiet möjlighet att skriva motioner och lära sig mer om demokrati.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden