Följ Skellefteå kommun

Beslut imorgon om inköp av UV-filter samt lägesrapport om magsjukeepidemin

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2011 16:57 CEST

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade idag att kommunstyrelsen imorgon ska fatta beslut om att rekommendera tekniska nämnden att köpa in en UV-filteranläggning.

Nya vattenprover har tagits och skickats till Smittskyddsinstitutet, analyserna startar i början av den här veckan.

Fram till imorse hade drygt 9 700 personer fyllt i webbenkäten och över 4 700 personer har uppgett att de haft magsjukesymtom sedan den första april.

Det är viktigt att både de som varit sjuka och de som inte blivit sjuka fortsätter att fylla i enkäten.

Idag kom tre personer från den nationella VAKA-gruppen till Skellefteå för att bistå med sin kompetens i den fortsatta utredningen.

Den kommunala verksamheten fungerar bra, det är kontroll på mat och vatten till olika boende. De olika kommunala verksamheterna rapporterar in varje dag och lägesrapporter redovisas på kommunens hemsida,

www.skelleftea.se/smitta.

Föräldrar som har barn i förskola/skola inom Aborrens försörjningsområde uppmanas fortsättningsvis skicka eget vatten med sina barn.

- Vi förstår idag att det här kan bli en långvarig situation och det kommer även fortsättningsvis att vara viktigt att koka vattnet. Vi kanske aldrig med säkerhet kommer att hitta källan, men eftersom alla tecken tyder på att det är vattnet så kommer kokningsrekommendationen att kvarstå under en ansenlig tid, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Läget inom sjukvården

Imorse var det 55 verifierade fall av patienter som är positiva för Cryptosporidium. Enligt enkäten har alla åldersgrupper drabbats av sjukdomen och både män och kvinnor. Det finns inget samband med besök på badhus eller utlandsvistelse.

- Sjukdomsfallen är spridda som en hagelsvärm på en karta, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Både åldersfördelning och könsfördelning visar att det är något som alla förtär. Vad mer än vatten stämmer in på den profilen?

Senaste dygnet har fem patienter sökt akutmottagningen på Skellefteå lasarett med symtom på magsjuka. Tre av dessa blev inlagda på vårdavdelningar. Totalt är just nu 23 patienter inlagda med magsjukesymtom.

Bland personalen på vårdavdelningarna har sju stycken sjukanmält sig p.g.a magsjukesymtom. Dessutom finns ytterligare några medarbetare på bl.a mottagningar som är sjuka.

Beläggningssituationen är under kontroll men överbeläggning rapporteras på några avdelningar.

- Verksamheten pågår som planerat vid lasarettet. Vi har inte ställt in några besök eller operationer p.g.a magsjukan, säger Eva Feil, överläkare och ordförande i Skellefteå lasaretts katastrofkommitté.

Hos sjukvårdsrådgivningen handlar fortfarande en majoritet av samtalen om diarréer. Jämfört med föregående dygn har antalet samtal dock minskat något.

Vattentransporter och matleveranser har under påskhelgen fungerat bra.

Ytterligare en renspolning är gjord av alla tappställen inom de delar av sjukhuset som försörjs med vatten från Slind.

Fakta

Den som ännu inte svarat på enkäten bör göra det. Det gäller även den som inte varit sjuk. Enkäten finns på

www.skelleftea.se/smitta. Skellefteå kommuns kundtjänst kan hjälpa till med att fylla i enkäten för den som inte har dator eller behöver annan hjälp med detta.

För lägesuppdateringar kring smittan, se

www.skelleftea.se/smitta

Nästa pressmeddelande

Nästa pressmeddelande planeras imorgon, onsdag 27 april, efter klockan 11.00.

Smittskyddsläkarens presentation bifogas som fil.

 

Kontaktpersoner för media

Eva Feil, överläkare och ordförande i katastrofkommittén, Skellefteå lasarett, 070-242 45 11 Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Skellefteå kommun, 070-608 89 69 Stefan Johansson, vatten- och avfallschef, Skellefteå kommun, 070-224 15 84

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.