Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

200 000 kronor i sanktionsavgift för Anderstorpsgymnasiet

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 200 000 kronor för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som på prov har använt ansiktsigenkänning via kamera för att registrera elevers närvaro.

- Vi välkomnar Datainspektionens granskning och tar den på allvar. Det är en viktig principiell fråga. Samtidigt vill jag betona att vi har vidtagit alla åtgärder både innan, under och efter projektet för att skydda elevernas integritet. Nu ska vi granska beslutet och se hur vi tar det vidare, säger Anders Bergström, skolchef på Skellefteå kommun.

Lärarna på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå lägger varje år mer än 17 000 timmar, motsvarande tio heltidstjänster, på att registrera elever på lektionerna. För att öka kvaliteten på undervisningen genomfördes i december 2018 ett frivilligt pilotprojekt vid Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. Projektet omfattade 22 elever där automatisk elevregistrering genom taggar, telefonappar och ansiktsigenkänning testades. Sju elever valde att inte delta i projektet.

- Skellefteå kommun har fört en dialog med såväl interna som externa jurister och dataskyddskunniga och upplever att försöket var förenligt med dataskyddsförordningen. Men vi är ödmjuka inför beslutet och den större principiella fråga som det omfattar. Nu ska jag prata med eleverna som var med och sätta mig in i beslutet, Jörgen Malm, rektor på Anderstorsgymnasiet.


Fakta: Så genomfördes projektet.

  • Elever och vårdnadshavare till elever under 18 år fick ge sitt samtycke till projektet. Endast elever som ville delta i projektet deltog.
  • Elever och vårdnadshavare fick information om att de när som helst kunde ta tillbaka sitt samtycke.
  • 22 elever deltog och projektet som pågick under tre veckor.
  • Projektet hanterade personuppgifter i form av biometriska data kopplat till elevernas ansikten samt tidsangivelser när eleven har kommit in och lämnat klassrummet.
  • All biometrisk data lagrades på en icke uppkopplad dator som förvarades inlåst i ett klassrum.
  • Ingen data skickades över nätet utan hämtades personligen på ett USB-minne av en projektdeltagare. Informationen på USB-minnet var anonymiserad. Den biometriska datan lämnade aldrig den icke uppkopplade datorn. All data, både på datorn och USB-minnet raderades i samband med att projektet avslutades.
  • Endast uppgifter kring när elever kommit och lämnat klassrummet plockades ut för att analysera teknikens korrekthet i att registrera närvaron.
  • Reaktionerna var positiva från både lärare och elever.

Kontaktuppgifter

Anders Bergström, skolchef Skellefteå kommun
Telefon: 0702459156

Jörgen Malm, rektor Anderstorpsgymnasiet
Telefon: 0725406316

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden