Följ Skellefteå kommun

Seniorer testade förstärkt verklighet i social klubbmiljö

Nyhet   •   Mar 03, 2017 14:43 CET

Ett sextiotal seniorer träffades i slutet av februari för att testa och diskutera tekniktrenderna Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR). Det var äldreomsorgen och Skellefteåföretaget Hello Future som bjöd in till den första i raden av storskaliga Social Club-träffar för äldre invånare i Skellefteå. Medarrangörer var också Science City och The Great Northern.

Syftet med träffarna är att äldre personer ska kunna bli mer delaktiga i den digitala utvecklingen och reflektera över nya tekniska lösningar. Träffarna ska också fungera som social mötesplats, en fysisk sådan, som motpol till det digitala. Tankegångarna går helt i linje med äldreomsorgens förebyggande verksamhet, där fokus ligger på mötesplatser, kunskap och teknik.

Provade på virtuell verklighet
Under den första träffen diskuterades möjligheter och hinder med den virtuella världen, Virtual Reality och Augmented Reality. Enkelt förklarat är VR en teknik som ersätter verkligheten med en simulerad miljö, medan AR förstärker verkligheten genom att man i en verklighetstrogen direktsändning lägger till grafik eller bilder för att förstärka och förtydliga, De engagerade deltagarna fick också möjlighet att prova på tekniken, vilket uppskattades av många.

Diskussionsmötena bygger på Social Club-konceptet, där en arrangör bjuder in ett antal personer och presenterar ett ämne som fram tills mötets början är okänt för deltagarna. Efter introduktionen följer gruppdiskussion och fika.

Nästa Social Club för seniorer planeras äga rum i maj och information om detta kommer att läggas ut på Skellefteå kommuns webb och Facebooksida.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.