Gå direkt till innehåll
White Arkitekter vann i Cannes med sin gestaltning av Skellefteås kulturhus

Pressmeddelande -

White Arkitekter vann i Cannes med sin gestaltning av Skellefteås kulturhus

Skellefteås kommande kulturhus har utsetts till vinnare i 2018 års upplaga av MIPIM/ Architectural Review Future Project Awards. Priset uppmärksammar ännu obyggda eller ej färdigställda projekt runt om i världen. Skellefteå kulturhus får pris i kategorin Civic & Community.

Priset delades ut under fastighetsmässan MIPIM:s galamiddag onsdagen den 14 mars i Cannes, Frankrike.

– Vi är otroligt hedrade över att vinna med ett sådant här tufft motstånd. Skellefteå kulturhus hyllar på ett unikt sätt hantverket bakom den kreativa processen, så det känns fantastiskt att vårt täta samarbete med ingenjörsföretaget Florian Kosche och beställaren Skellefteå kommun får ett erkännande, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz, arkitekter på White.

Mitt i Skellefteå vid Möjligheternas torg kommer Skellefteås kulturhus att samla fyra kärnverksamheter inom litteratur, scen- och bildkonst, samt gästspel från när och fjärran. Tillsammans med ett hotell med mötesverksamhet skapas förutsättningar för en byggnad som genererar liv och rörelse på stadens mest centrala gator och torg. Trä i stomme och fasader för tillbaka träbyggnadstraditionen till Skellefteås stadscentrum och formar ett hållbart kulturhus som åldras med värdighet.

– Skellefteås kommande kulturhus är en del av ett samhällsutvecklingsprojekt, ett av flera projekt som är nödvändiga för att fullfölja den expansiva utvecklingsfas Skellefteå befinner sig i. Kulturhusprojektets vision är ”Ett kulturhus som vågar”, och med denna utmärkelse bekräftar White ännu en gång att de tillsammans med oss vågar ligga i framkant samtidigt som vi nyttjar ett material som finns djupt rotat i Skellefteås egen tradition, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå kommun.

Juryn i MIPIM/Architectural Review Future Project Awards ansåg att det är “ett elegant projekt, som undersöker trä som hållbart byggnadsmaterial med god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören”.

– Utformningen och konstruktionen av Skellefteå kulturhus visar att genom innovation kan uråldriga material och metoder användas på nya sätt för att skapa hållbar arkitektur, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden