Gå direkt till innehåll
Skellefteås kommande kulturhus norrifrån. Illustration: White Arkitekter AB.
Skellefteås kommande kulturhus norrifrån. Illustration: White Arkitekter AB.

Pressmeddelande -

HENT ska bygga Skellefteås nya kulturhus

Nu är det klart att det blir HENT Sverige AB som får uppdraget att bygga Skellefteås kommande kulturhus inklusive nytt hotell. HENT är ett nordiskt byggföretag med norska anor och bland deras nu pågående projekt märks bland annat Mjøstårnet i Bumunddal, världens högsta trähus.

– Vi på HENT är fantastiskt glada över förtroendet som Skellefteå kommun visar oss. Projektets läge, samarbetsform och betydande träinnehåll sammanfaller utmärkt med HENTs långsiktiga målsättningar. Skellefteås nya kulturhus och hotell blir ett landmärke i regionen och vi är tacksamma över att få delta i att realisera projektet, säger Markus Bley, vVD på HENT Sverige.

Enligt Skellefteå kommuns byggprojektchef Emma Sundelin är HENTs engagemang i projektet en viktig faktor.

– Det här känns både spännande och tryggt. Vi får kompetenser från både Sverige och Norge i ett företag som visat att de förstår och tror på vad vi vill åstadkomma. HENT har erfarenheter från liknande projekt, inte minst vad gäller att bygga stort i trä, säger Emma och fortsätter:

– För HENT är Sverige en relativt ny marknad, och det är tydligt ända upp i koncernledningen att de vill prioritera detta projekt. Det har också kunnat visa vilka viktiga nyckelroller de kan knyta till projektet.

Flera liknande projekt

Förutom trähusprojektet Mjøstårnet har HENT bland annat byggt Media City Bergen samt Lerkendal Hotell och Kongress. Två projekt som både är stora (minst 35 000 kvm) och innehåller höga byggnader. Projektformen liknar också den för Kulturhus Skellefteå.

Om HENT
HENT är ett nordiskt byggföretag med norska anor. Fokus ligger på kommersiella lokaler, bostäder, hotell och offentliga projekt såsom skolor och sjukhus. Som byggare utför HENT traditionella entreprenader i alla storlekar och för alla kunder, men mer än hälften av omsättningen härstammar från tidiga samarbetsformer och samverkansprojekt. HENT fokuserar på stark kunskapsmiljö runt projektutveckling och vill gärna bidra med entreprenörkompetens i tidiga skeden. HENT ägs till 73 % av investmentbolaget Ratos, resterande 27 % ägs av de anställda.

Avtalet med HENT tecknas med Skellefteå kommuns nämnd för support och lokaler.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden