Gå direkt till innehåll
Flera viktiga beslut om Skellefteås kulturhus

Pressmeddelande -

Flera viktiga beslut om Skellefteås kulturhus

Skellefteå Industrihus AB blir byggherre för det nya hotellet i anslutning till kommande kulturhus. Detta är ett steg på vägen inför försäljning av fastigheten. Det behövs en byggherre som håller ihop helheten och bygget fram till dess försäljning sker. Det kommande kulturhusbolaget ska agera hyresvärd till den hotelloperatör som ska driva hotellet. Dessa beslut togs i Skellefteås kommunstyrelse under gårdagen.

– Fastigheten ska säljas och hotellet ska drivas av en privat aktör som ska betala marknadsmässig hyra, något annat är det inte tal om. Det känns bra att det varit konkurrensutsättning av detta, det är ett kvitto på att Skellefteå blir allt mer attraktivt, säger Andreas Westerberg, gruppledare för Liberalerna.

Under sommaren/hösten 2017 gjordes ett omtag i kulturhusprojektet. Anledningen var ett ökat intresse för att investera i Skellefteås fastighetsmarknad. Byggstarten sköts upp i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en försäljning av hela fastigheten, kulturhus såväl som hotell. Då öppnades marknaden upp för en konkurrensutsättning av hotelloperatör, och till det jobbet anlitades konsulten Annordia, med stor erfarenhet av liknande uppdrag.

Byggherrebeslut under säkerhet
Inför kommande försäljning har nu kommunstyrelsen beslutat att Skellefteå Industrihus AB får rollen som byggherre för hotelldelen.

– Skellefteå Industrihus AB uppdrag är att uppföra lokaler för Skellefteås näringsliv, det är helt naturligt att de agerar byggherre inför försäljning av fastigheten, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige fattar motsvarande beslut. För att bygget ska inledas finns säkerheter kopplade till beslut. Ett villkor är t ex att det finns en hotelloperatör utsedd innan bygget inleds. Ett annat är att kommunen tar ställning till slutlig investeringskalkyl efter projekteringsfasen med entreprenören.

Viktigt att råda över helheten
Tidigare har det varit klart att ett kommande kulturhusbolag ska hyra ut kulturhuset till de verksamheter som ska finnas i huset. I kommunstyrelsens beslut ingår att det kommande kulturhusbolaget även ska agera hyresvärd till den hotelloperatör som ska driva hotellet.

– De investerare som uppvaktat kommunen angående kulturhus inklusive hotell företräder ett kapitalintresse och fokuserar inte på fastighetens innehåll. De vill ha en långsiktig stabil avkastning, och vi vill råda över helheten och kvaliteten i fastigheternas innehåll. Det blir en bra lösning för båda parter, säger Lorents Burman.

Noggrann beslutsprocess
Under veckan har också kommunen skrivit kontrakt med HENT Sverige AB, som får uppdraget att bygga Skellefteås kommande kulturhus inklusive nytt hotell. I kontraktet finns en tydlig beslutsprocess indelad i två faser. Fas 1 är en projekteringsfas där HENT och kommunen tillsammans bland annat tar fram kalkyler, prioriteringsordning och riskhantering för projektet. Kommunen har rätt att när som helst under fas 1 att avbryta utan förpliktelser.

– Nu känns det bra att vi kan komma igång med projekteringens första fas. Kulturhuset handlar om samhällsutveckling, det är ett av flera projekt som är nödvändiga för att fullfölja den expansiva utvecklingsfas Skellefteå befinner sig i, säger Lorents Burman, och fortsätter:

– Som pricken över i fick vi igår kväll veta att kulturhuset vunnit pris för sin arkitektur under MIPIM Awards i Cannes. Det är bra marknadsföring nu när vi förhandlar med hotelloperatörer och påbörjar försäljning av fastigheten.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden