Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tillfällig bro under helgerna vid Lejonströmsbron i Skellefteå

I slutet av mars påbörjas den sista etappen av rekonstruktionen kring Lejonströmsbron. Den del av bron som återstår att reparera är fyra spann på bron. Det är också den del av bron som är mest angripen vilket innebär att en hel del material ska bytas ut. Lejonströmsbron beräknas att vara klar någon gång kring midsommar.

Lejonströmsbron och strandpromenaden, är ett populärt ströv- och motionsstråk för Skellefteborna.
Under den sista etappen kommer bron att vara helt avstängd för gång- och cyklister under veckorna men för att möta Skelleftebornas önskan om att kunna använda sig av bron bl.a för ”sina rundor” så har tekniska nämnden beslutat att möjliggöra montering av en tillfällig bro under helgerna, en så kallad Baileybro. Den tillfälliga bron kommer att kunna nyttjas för gång- och cykeltrafik.

En temporär bro består av monteringsbara element som är relativt snabba att montera och demontera. Den temporära bron kommer att lyftas på plats för att kunna nyttjas under helgerna och på samma sätt lyftes av efter helgen. På det sättet störs inte det ordinarie renoveringsarbetet och tidpunkten då bron beräknas vara färdigrenoverad kan hållas.

– Det känns bra att vi har kunnat ordna med den här lösningen, säger Ola Burström, ordförande i tekniska nämnden, Skellefteå kommun. Det ger våra medborgare möjligheten att nyttja det populära stråket under helger. Vi har tidigt börjat att leta efter lösningar och även presenterat det för Skellefteå AIK friidrott med tanke på deras evenemang Broarna runt som tidigare arrangerats på tisdagskvällar. Nu finns möjligheten för arrangören att flytta på arrangemanget till helgen istället. Att sätta upp den tillfälliga bron endast för tisdagstävlingen är inte relevant, vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt. Det skulle innebära stora förseningar i tidplanen. På det här sättet kan bron nyttjas av alla våra medborgare.

Skellefteå kommun samarbetar med Europeiska regionala utvecklingsfonden och Länsstyrelsen i det omfattande arbetet med Lejonströmsbron.

Mer information
Ola Burström
Tekniska nämndens ordförande
Skellefteå kommun
070-693 84 25 eller 0910- 73 64 14

Länkar
Konsultföretaget Tebro (temporära broar) http://tebro.se/
www.skelleftea.se/lejonstromsbron

Fakta
Lejonströmsbron är byggnadsminnesförklarat. Det innebär att vård och underhållsarbeten ska utföras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Skadade delar får ersättas med nya av motsvarande utförande.

Läs mer kring renoveringen, byggnadsminnesförklaringen samt historik på: www.skelleftea.se/lejonstromsbron

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden