Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Montering av UV-anläggningen är igång

Under natten mellan tisdag och onsdag genomfördes den första delen av monteringen av UV-anläggningen. I nästa vecka fortsätter nästa etapp i monteringen. Målsättningen att UV-anläggningen ska finnas på plats i månadsskiftet maj/juni ligger fast.
   – Det känns bra att vår tidigare tidplan för att få UV-anläggningen på plats håller, säger Kristina Sundin Jonsson kommunchef i Skellefteå kommun. Vi har satt in alla resurser för att få den mycket tajta tidplanen att hålla.

Sedan kloröverskottet sänktes tas prover mellan vattenverket och vattentornet på Solbacken för att spåra indikatororganismer. Dessa så kallade indikatororganismer är enklare att analysera och kan hjälpa till att hitta eventuella smittkällor. De första provsvaren väntas i morgon afton.

Bygg- och miljökontoret har fått uppgifter från tekniska kontoret att det finns nödutlopp från avloppsledningsnätet uppströms och strax nedströms vattenverket som kan medföra risk för förorening av dricksvattnet. Tekniska kontoret har konstaterat att bräddningar av avloppsvatten skett i vissa av dessa nödutlopp under vintern och våren.

Enligt tekniska kontoret sker bräddning för att säkerställa att avloppsvatten, vid höga flöden, inte trycks baklänges in i lågt belägna fastigheter. Höga flöden uppstår till exempel vid snösmältning och kraftiga regn. Då kan avloppsvatten rinna över till dagvattenledningar och vidare ut till älven.

I samband med dykningarna i Klintforsån upptäcktes en avloppsledning som var tät. När ledningen var tät så har avloppsvatten från brunnen bräddat ut orenat till Klintforsån. I den avloppsbrunnen togs ett Cryptosporidium prov som är positivt.

– Det går inte att avgöra exakt hur länge parasiterna funnits i avloppsbrunnen, eller när stoppet i ledningarna uppstod och därför kan vi inte heller veta om bräddningar från avloppsbrunnen är en orsak till smittspridningen, säger Anna Boden, miljöinspektör i Skellefteå kommun.

Prov togs också precis där avloppsvattnet rann ut i Klintforsån, men det provsvaret visade inga spår av Cryptosporidium. Det är inget konstig att det finns spår av Cryptosporidium i ett avloppsprov eftersom det är många människor som har varit sjuka. Tidigare har Cryptosporidium hittats i avloppsvatten till avloppsreningsverket i Tuvan och Kåge.

En annan del i utredningen är att bygg- och miljökontoret samlar också in uppgifter som ska ligga till grund för SMHI’s beräkningar av vattenströmmar i älven. 

Det planeras också för en utökad framtida provtagning av mikroorganismer dels i vattenverket Abborren, men också på avloppsreningsverket i Tuvan.

Fakta
Ett avloppssystem för en tätort som Skellefteå är från början uppbyggt av kombinerade avloppsledningar med uppgift att leda bort spillvatten (från WC, dusch, disk och tvätt m.m.) och dagvatten (regnvatten).

Dessa kombinerade avloppsledningar har sedan kompletterats med separata dagvattenledningar, allt för att avlasta avloppsledningarna så mycket som möjligt. De separata dagvattenledningarna leds till närmsta vattendrag till exempel Skellefteälven, medan avloppsvattnet går till Tuvans avloppsreningsverk.

Spillvattnet måste ibland för att ta sig över höjdskillnader i ledningsnätet pumpas upp på en högre nivå. Dessa pumpstationer måste vara utrustade med en ”säkerhetsventil” ett nödutlopp. Nödutlopp kan också finnas på andra ställen i ledningsnätet.

Nödutloppen är till för att förhindra att avloppsvattnet rinner in bakvägen till fastigheter. Om exempelvis en pumpstation skulle stanna på grund av ett strömavbrott måste avloppet kunna rinna ut via nödutloppet.

Nödutloppet leds antingen ut i en dagvattenledning eller om pumpstationen ligger så till direkt ut i älven. Samma situation gäller om det skulle bli så stora flöden att inte pumparna tar undan allt vattnet. Då rinner en del av avloppsvattnet ut via nödutloppet. Denna beskrivning av ett avloppssystem är en vanlig lösning och inte alls specifik för Skellefteå.

Mer information:
Stefan Johansson
Vatten- och avfallschef
Skellefteå kommun
070- 224 15 84

Kristina Sundin Jonsson
Kommunchef
Skellefteå kommun
070-608 89 69

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden