Pressmeddelande -
Socialstyrelsens tillsyn av äldreboende Klockarhöjden
Socialstyrelsen genomförde en tillsyn av Klockarhöjdens äldreboende natten mellan den 8 och 9 november 2010. Socialnämnden har fått Socialstyrelsens beslut.
Socialnämnden svarar Socialstyrelsen senast den 28 februari och kommer att ta upp ärendet på sammanträdet i februari.
Socialnämnden jobbar redan med att förbättra ett antal punkter som kom fram i tillsynen
- Personalbemanningen och framtida behov av bemanning på äldreboenden utreds och ska presenteras för socialnämnden i april 2011.
- Låsanordningar, av samma sort som på hotell, ska installeras i lägenhetsdörrarna på äldreboendet. Det innebär att det går att låsa om en person så att den inte blir störd av andra men att den äldre alltid själv kan öppna dörren genom att trycka ner handvredet och lämna lägenheten.
- Den äldres egen inställning till att vilja ha dörren låst om sig ska dokumenteras tydligare. Muntlig överenskommelse räcker inte utan det ska vara skriftligt. Rutinen ska förbättras.
- Socialnämnden har, sedan tidigare, beslutat att våning 8 och 9, där tillsynen genomfördes, enligt boendeplanen ska avvecklas år 2013 som äldreboende eftersom de inte är ändamålsenliga.
- Enheten är utrustad med olika typer av larm, exempelvis sensor- och dörrlarm där personalen ser i en larmmottagare om någon boende är uppe. Larm beslutas av sjuksköterska efter samråd med god man eller närstående. Dessutom har varje boende ett personligt trygghetslarm.
- Vid behov kallas extrapersonal in till boendet.
- Socialnämnden beklagar att uttrycket ”blöjronder” användes vid tillsynen vilket inte stämmer överens med en individuell vård och omsorg. Det rätta uttrycket för detta är ”tillsynsronder” som genomförs enligt rutiner och vid behov. Tre regelbundna ronder görs på alla enheter varje natt, samt extraturer vid kända behov eller larm.
- Socialnämnden kommer också att se till att ledningssystemet för kvalitet följs.
-Vi fortsätter låsa ytterdörrarna på nätterna till äldreboendena, säger socialchef Lotta Svärd. Det handlar om att skydda de äldre. Vi kommer också att fortsätta låsa dörrar till trapphus för att ge trygghet och säkerhet till äldre med demenssjukdom som har behov av omsorg dygnet runt.
Att låsa dörrar till hiss och trapphus på enheterna är en åtgärd som avser att skydda individen från att lämna våningen utan sällskap och med risk att inte hitta tillbaka eller skada sig. Koden till hiss och dörr sitter synligt på dörrlist ovanför kontorsdörr intill.
För mer information
Vice socialnämndsordförande Agneta Hansson (V), 070-605 77 18
Socialchef Lotta Svärd, 076-133 56 50