Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sociala entreprenörshuset – ett projekt med medarbetarna i centrum

Europeiska socialfonden kommer att medfinansiera Skellefteå kommun i att driva projektet Sociala entreprenörshuset. Projektet drar igång i oktober 2010 för att därefter pågå till och med sista december 2012.

Projektets syfte
Varje månad kommer 40 deltagare som står utanför arbetsmarknaden befinna sig i projektet, bland annat nyligen långtidssjukskrivna. 20 av deltagarna är utlandsfödda. Med stöd av projektet är målet att deltagarna ska ta eget ansvar för sin utveckling, påverka sin framtid, försörja sig själva och stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

– Att sociala entreprenörshuset ska dra igång känns fantastiskt roligt, säger Harriet Classon, personalnämndens ordförande. I projektet kommer kommunen att jobba med en helt ny målgrupp mot företagande och dessutom med hjälp av ett nytt arbetssätt. Projektet öppnar upp outforskade vägar till utveckling.

Projektet, som har fokus på jämställdhet och tillgänglighet, ska kombinera utbildningsinsatser, rådgivande funktioner kring socialt företagande och lärande i praktiskt arbete i syfte att underlätta uppkomst och fortlevnad av sociala företag. Stödstrukturen ska utgöra ett viktigt komplement till redan befintliga åtgärder i strävan att skapa tillväxt i regionen och ge möjlighet till arbete åt alla.

Viktiga samarbetspartners är Arbetsförmedlingen, Samordningsförbundet samt ett antal kommunala aktörer (gymnasiekontoret, socialkontoret och Tillväxt Skellefteå).

Vad är sociala företag?
Sociala företag bedriver verksamheter där medarbetarna står i centrum. Sociala företag finns idag inom ett flertal branscher och är fristående från den offentliga sektorn. Grund-tanken med företagen är att de ska integrera individer som har svårt att ta sig in på arbets-marknaden.

Sociala företag förenar entreprenörskap med individens behov av arbete och samhällets behov av tjänster eller varor. Genom ägande, avtal eller på annat dokumenterat sätt skapar sociala företag delaktighet för medarbetarna. Företagen återinvesterar sina vinster i den egna verksamheten eller i liknande.

Mer information
Harriet Classon
personalnämndens ordförande
0910-73 51 17 eller 070-626 74 60
harriet.classon@skelleftea.se 

Leif Löfroth
chef enhet arbetsmarknad
0910-73 50 91 eller 070-232 42 90
leif.lofroth@skelleftea.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden