Pressmeddelande -
Skellefteås elever mäter akustiken i sitt klassrum
Hur bra är ljudmiljön i Skellefteås skolor? Elever inbjuds att ta reda det i höst. Mätdata från hundratals skolor runt om i Sverige kommer att analyseras. Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som äger rum i Skellefteå och 21 andra orter den 24 september.
Varför är det svårt att höra vad läraren säger ibland? Vad händer med ljudet i skolmatsalen, gymnastiksalen eller stora aulan? Finns det något samband mellan akustik och inlärning? Har nya skolor bättre akustik än gamla?
Det är några av frågorna som skolbarnen ska söka svar på. Alla svenska skolor är välkomna att medverka i försöket och deltagande är kostnadsfritt.
– Syftet med massexperimentet är att förmedla hur fascinerande forskning är, att alla kan vara delaktiga och att forskning berör oss i vardagen, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.
Mätningarna görs i både svenska och danska skolor. Massexperimentet är utvecklat av Dansk Naturvidenskabsformidling i samarbete med Syddansk Universitet. Den svenska delen av försöket har utformats av professor Kerstin Persson Waye vid avd. samhällsmedicin och folkhälsa, Göteborgs universitet. Hon kommer också att analysera de mätdata som samlas in i Sverige.
Mätningarna i skolorna pågår den 20 september – 10 oktober. Resultaten kommer att publiceras i slutet av året. Anmälan görs direkt på ForskarFredags hemsida http://forskarfredag.se/2010/
Den 24 september är det dags för ForskarFredag, som firas för femte året i rad. I Skellefteå är barn, ungdomar och vuxna välkomna till Campus Skellefteå där vi håller öppet hus från kl.10.00 till 15.00 med föreläsningar, workshops, minikurser (föranmälan), massor av aktiviteter knutet till forskning.
Testa din hälsa, elförbrukning eller multi touchskärmen. Tävla i källsorteringsspel , gå EU-stigen. Vad gör en Attributmakare eller en Gamemaker, kolla in ny teknik, Ambulans, Brandbil, sjuksköterskestuderande – ställ frågor och kolla in! Skellefteå kraft och Teknikens hus med klurigeter.
”Massor av kul - här finns något för alla under hela dagen – helt gratis” säger projektledare Torunn Törnblom, Campusutveckling.
EU-kommissionen har utlyst den 24 september till Researchers’ Night. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och äger rum på 22 orter. Arrangör av ForskarFredag Skellefteå är Campus Skellefteå/Campusutveckling med stöd av Skellefteå kommun i nära samarbete med Umeå universitet i Skellefteå samt Luleå tekniska universitet och andra aktörer från förenings- och näringslivet.
Mer information finns på www.forskarfredag.se.
Kontakta gärna: Torunn Törnblom, projektledare ForskarFredag Skellefteå, tel 070-860 26 25, torunn.tornblom@skelleftea.se
Cissi Askwall, kommunikationsansvarig ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi@v-a.se
Lotta Tomasson, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, lotta@v-a.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
En stad, ett Campus, en massa människor.
Den kreativa smältdegel vi kallar Campus Skellefteå är en plats tillägnad framtiden. Här möter sjudande studentliv några av landets högst rankade utbildningar. Här finns etablerade universitet, yrkesutbildningar och näringsliv representerade.
Campusutveckling/Tillväxt Skellefteå/Skellefteå kommun.