Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå och Norsjö får Vård-och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege är en branschnära utbildning som skapar god vård och omsorg.
I Skellefteå ökar behovet av ny arbetskraft med gymnasieutbildning inom vården till cirka 200-250 personer per år.

Genom ökad samverkan mellan arbetsgivarna, utbildningsanordnarna, och berörda fackförbund har utbildningarna kvalitetssäkrats utifrån tio nationellt fastställda kriterier. Den nu godkända certifieringen ska omprövas om tre år.
Vårdutbildningarna inom gymnasiet ska vara utformade så att studenterna kan söka jobb inom både äldreomsorg, handikappomsorg och sjukvård.

Fler behövs inom vården
För att klara den framtida efterfrågan behöver fler ungdomar välja Omvårdnadsprogrammet och fler vuxna läsa samma grundutbildning inom vuxenutbildningen.
I ett Vård- och omsorgscollege satsas också på fortbildning för redan yrkesverksamma. Det ska finnas fördjupningskurser inom gymnasie-, yrkeshögskola och universitetsnivå, som ger personalen möjlighet till vidareutveckling inom yrket.

Regionalt och lokalt perspektiv
Vård och omsorgscollege är en gemensam resurs i Västerbottens län. Det finns en regional styrgrupp för hela länet som ansvarar för utveckling och uppföljning av utbildningarnas kvalitet. Därutöver finns det tre regioner; Umeåregionen, Skellefteå/Norsjö och Lycksele/Vilhelmina som arbetar lokalt med utveckling och uppföljning. På nationell nivå kvalitetssäkras certifieringen av Nationella rådet som är kopplat till Sveriges kommuner och landsting

Läs mer om VO-College på www.vardochomsorgscollege.ac.se

Mer information:
Marie Nilsson Balderskolan, 0910 - 71 26 36
Maria Lindgren-Tuoma gymnasiekontoret, 0910 -71 25 09
Ellinor Forsell-Lindberg socialkontoret, 0910- 71 20 85

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden