Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun kartlägger stödbehov efter konkursbesked

Skellefteå kommun kartlägger i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. Syftet är att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för framtida insatser.

På tisdagen den 8 oktober kom beskedet att Northvolts dotterbolag för utbyggnad i Skellefteå försätts i konkurs. Kommunen uppmanar nu företag som har affärsrelationer med bolaget att ta kontakt med näringslivskontoret.

– Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Risken att inte få betalt för sina fordringar skapar förstås oro och frågor, säger Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun.

Kommunens näringslivskontor har sedan tidigare en pågående dialog med lokala företag kring effekterna. Kartläggningen av hur lokala företag drabbas kan senare ligga till grund för kommande aktiviteter från kommunen men även insatser från andra aktörer, som staten och regionen.

– Skellefteå och Västerbotten har ett rikt och robust näringsliv som inte står och faller med Northvolt. Samtidigt vill vi kartlägga hur olika aktörer eventuellt kan bidra till att mildra smällen för de företag som riskerar att drabbas av konkursen, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen jobbar med att ta fram relevant information som stöd för drabbade lokala företag och kommer att erbjuda olika former av dialogmöten med branschorganisationer. Leverantörer med fordringar på bolaget bör kontakta konkursförvaltaren vid Stockholms tingsrätt.


För mer information, kontakta:

Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, 070-243 07 00

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, 070-608 89 69

Anja Palm, näringslivschef, 070-311 35 83

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Budgeten presenterad: Välfärden och fortsatt utveckling i fokus för Skellefteå

Idag presenterades Skellefteå kommuns budget och plan för de kommande tio åren. Det är en budget för en långsiktig tillväxtresa och en utveckling av Skellefteå som en attraktiv och hållbar plats för både invånare och företag. Några av de viktiga fokusområdena är kraftiga höjningar av för- och grundskolenämndens driftbudget samt för socialnämnden och dess verksamheter inom vård, omsorg och stöd.

Skellefteå agerar för att behålla all kompetens

Skellefteå kommun vill att så många som möjligt av de som berörs på Northvolt ska stanna i regionen. Detta för att tillgodose behovet av arbetskraft hos såväl andra företag som kommunen. Det var beskedet på en presskonferens på måndagen, efter Northvolts besked om att 1 000 medarbetare i Skellefteå berörs av varslet.

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden