Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kartläggning blir viktig vägledning för kommande insatser

På dagens återkommande presskonferens (29 oktober) deltog Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, Lars Lustig, länsråd, och Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör. Bland annat presenterades slutsatser från den första träffen av Meet & Match som genomfördes i fredags - och resultatet av den kartläggning som skett för att se hur det lokala näringslivet påverkas av Northvolts utmaningar.

- Drygt 70 aktörer deltog på den första träffen för Meet & Match som hade runt 3 000 besökare. Besökare var hoppfulla över att få möjlighet att träffa arbetsgivare, men även såklart oroliga över framtiden, så dagen innehöll mycket känslor. Det är för tidigt att säga resultatet av mötena, men jag är övertygad om att träffarna kommer att göra stor skillnad, både för arbetsgivare och jobbsökande. Vi behöver komma ihåg att kompetensbehovet i regionen är fortsatt mycket stort, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

    Enkätsvaren i kartläggningen av näringslivet som har genomförts tillsammans med arbetsgivareorganisationer och organisationen Företagarna är värdefull i det fortsatta arbetet med att stötta det lokala näringslivet. Svaren ger bland annat en bild av att vissa företag kan vara hårt drabbade, men att spridningseffekterna än så länge inte är så stora som tidigare befarats.

    Kartläggningen kommer att ligga till grund för fortsatt dialog med arbetsgivarorganisationerna och det lokala näringslivet samt gentemot offentliga aktörer för att se vilka insatser som är möjliga att genomföra. Kommuners verktygslåda är begränsad när det gäller att stötta företag i ekonomisk kris, så fokus kommer fortsatt att vara på att få till olika insatser tillsammans med andra aktörer.

    Det handlar också om att fortsatt ge stöd till företag som har behov av att rekrytera och att underlätta i det arbetet nu när fler personer blir tillgängliga på arbetsmarknaden.

    Det finns också en efterfrågan från företag på insatser för att höja kompetensen hos personalen och särskilt inom tekniska områden som kan göra företagen mer konkurrenskraftiga. Här kan Skellefteå kommun och Region Västerbotten bidra genom att erbjuda utbildningsprogram eller subventionerade kurser.

    - Kartläggningen är värdefull i det fortsatta arbetet för att stötta drabbade företag i Skellefteå och Västerbotten. Region Västerbotten har redan infört ett nytt omställningsstöd i form av en tillfällig kompetenscheck som finansieras av statliga medel särskilt riktat till regional utveckling. Förutom det kan vi också bistå med exempelvis projekt och företagsstöd anpassat efter nya behov, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten.

      I enkäten lyfter också företagen vikten av att offentlig sektor och andra stora privata aktörer lägger ut planerade byggprojekt och särskilt nämns E4-omdragningen och Norrbotniabanan. Men det kan även vara större gruvprojekt eller övrig infrastruktur och bostadsbyggande.

      - Regeringen har nu en unik möjlighet att ge ett snabbt besked om byggstart för Norrbotniabanan vilket skulle spara pengar för staten, gynna företag och förverkliga en av Sveriges viktigaste infrastrukturprojekt. Ett sådant besked skulle innebära att företag som förlorat uppdrag istället kan användas för att bygga infrastruktur och på så sätt undvika konkurs, behålla personal, anställa fler och fortsatt bidra till den gröna omställningen i Sverige, säger Lars Lustig, länsråd, länsstyrelsen i Västerbotten.

        Fakta från kartläggningen:

        • Skellefteå kommun har en första analys klar och totalt har 144 svar från lokala företag kommit in. Av dessa har 96 sitt säte i Skellefteå och resterande på annan ort.
        • Företagarna (43), Teknikföretagen (25), Byggföretagen (22) och är de branschorganisationer med flest svaranden.
        • Av dessa har 40 procent av företagen haft uppdrag mot Northvolt och majoriteten har nu avslutat uppdragen.
        • Av de som svarat var 70 procent småföretag med mindre än 50 anställda.
        • 10 procent har uppgett att de kommer behöva varsla eller har varslat personal, medan 10 procent uppger att det är troligt eller man eventuellt kommer att behöva varsla personal.
        • Flera företag önskar finansiellt stöd från offentliga aktörer för att hantera kostnader relaterade till omställning. Det kan handla om stöd för att diversifiera sin verksamhet, utveckla nya affärsmodeller eller investera i nya marknader.
        • Vissa företag betonar vikten av samarbete med andra företag och aktörer inom kommunen för att dela resurser och kompetenser. De ser ett värde i att delta i gemensamma nätverk för att hitta nya affärsmöjligheter och minska riskerna vid en potentiell nedgång i efterfrågan från Northvolt.

        För mer information, kontakta:
        Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, Skellefteå kommun, 070-608 89 69
        Lars Lustig, länsråd, länsstyrelsen i Västerbotten, 073-620 50 01
        Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten, 076-049 79 75

        Relaterade länkar

        Ämnen

        Kategorier

        Regioner


        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Kontakter

        Agnetha Boström

        Agnetha Boström

        Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
        Emilie Sjölund

        Emilie Sjölund

        Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

        Relaterat innehåll

        Skellefteå kommun kartlägger stödbehov efter konkursbesked

        Skellefteå kommun kartlägger i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. Syftet är att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för framtida insatser.

        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Skellefteå kommun

        Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
        931 85 Skellefteå
        Sweden