Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Budgeten presenterad: Välfärden och fortsatt utveckling i fokus för Skellefteå

Idag presenterades Skellefteå kommuns budget och plan för de kommande tio åren. Det är en budget för en långsiktig tillväxtresa och en utveckling av Skellefteå som en attraktiv och hållbar plats för både invånare och företag. Några av de viktiga fokusområdena är kraftiga höjningar av för- och grundskolenämndens driftbudget samt för socialnämnden och dess verksamheter inom vård, omsorg och stöd. I budgeten ryms också fortsatt höga investeringsnivåer, vilket särskilt gäller satsningar på kommunens viktiga infrastruktur.

- Även i turbulenta tider är det viktigt att blicka framåt. Våra satsningar tar fortsatt höjd för en hållbar framtid Budgeten vi presenterat idag är en budget för fortsatt långsiktig tillväxt. Vi har satt en plan för de kommande tio åren som ger goda förutsättningar för att säkra välfärden för våra invånare. Skellefteå har en stark och solid ekonomi, vilket ger oss möjligheter att göra de satsningar på för- och grundskola, vård, omsorg och stöd som är avgörande för kommunens fortsatta utveckling. säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Skellefteå har en unikt hög grad av sysselsättning. Arbetslösheten var i början på augusti nere på 2,8 procent, jämfört med 3,1 procent i fjol. Det är dessutom fortsatt en hög inflyttning till kommunen under året.

Under 2023 ökade Skellefteås befolkning med 2 140 invånare och hittills under 2024 har kommunen sett en ökning på över 2 000 personer netto. Det innebär att Skellefteå kommun är den snabbast växande (procentuellt) kommunen i Sverige. Kommunen behöver därför fortsätta investera för fortsatt välfärd med invånarna i fokus.

- Det är avgörande att vi genom våra investeringar skapar långsiktiga förutsättningar för kommunen. Att fortsätta utveckla Campus och vuxenutbildningen för fler studenter, fortsatt fokus på byggande för fler bostäder och fungerande infrastruktur för vatten i kranen och framkomlighet till skolan och arbetet är därför fortsatt prioriterat, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Ett bra utbud av kultur, fritid och friluftsliv är centralt för att människor vill bosätta sig och stanna kvar i Skellefteå. Dessa sektorer bidrar också till ett socialt hållbart och tryggt samhälle. Därför innehåller budgeten även satsningar på kultur och fritid. Utöver det utökar kommunen även i år budgeten för det brottsförebyggande arbetet för att exempelvis minska risken för välfärdsbrott och annan ekonomisk brottslighet och för att stärka det förebyggande arbetet som sker.

- Att arbeta målmedvetet med att se till att så få som möjligt hamnar i utanförskap och att säkerhetsställa trygga uppväxtvillkor är en vinst för både samhället och de enskilda individerna. Därför fortsätter vi tillföra resurser till det här området. Vi satsar också på att utöka både kultur- och fritidsbudgeten. Att det finns ett bra, varierat och mångfacetterat utbud av kultur, fritid och friluftsaktiviteter i en kommun är oerhört viktigt för folkhälsa, trivseln och stoltheten, säger Joakim Wallström (V), kommunalråd i Skellefteå.

Kommunens driftsutrymme i den skattefinansierade verksamheten för 2025 är totalt 6 253 mnkr, vilket är en ökning med över 480 mnkr, jämfört med budget 2024. Den ovanligt stora förändringen mellan åren beror på den starka utvecklingen som just nu sker i Skellefteå. 80 procent av driftsutrymmet går till vård, omsorg och pedagogisk verksamhet. 12 procent går till infrastruktur och resterande 8 procent av driftutrymmet fördelas på kultur och fritid (3 procent), övrig verksamhet (4 procent) samt politisk verksamhet (1 procent). Kommunen planerar också fortsatt för en hög egen finansiering (omkring 80 procent) av investeringarna, vilket även fortsättningsvis borgar för en fortsatt god finansiell ställning.


För mer information:

Lorents Burman (S), kommunalråd
Telefon: 070-243 07 00

Evelina Fahlesson (S), kommunalråd
Telefon:070-523 09 94

Joakim Wallström (V), kommunalråd
Telefon: 070- 306 78 13

Samuel Lundqvist, ekonomichef
Telefon: 070-371 19 58

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
Telefon: 070-608 89 69


Fakta Budget och plan 2025-2034:

Investeringar totalt: 10 690 miljoner kr

Andel egen finansiering av investeringar 2025-2034: 80 procent

Skatteintäkter och generella statsbidrag totalt 2025: 6 253 miljoner kr

Ökning av skatteintäkter och generella statsbidrag 2025 (jämfört budget 2024): 482 mnkr


Investeringar och finansiering

Investeringarna i Skellefteå kommun är fortsatt höga och har nu varit det i flera år. Under den kommande 10-årsperioden planeras det för investeringar på 10,7 miljarder kronor i kommunen, exklusive de kommunala bolagen.

De kommunala bolagens investeringsplaner fastställs senare i slutet av året men i liggande plan ingår investeringar för över 30 miljarder kronor. Det finns dock fortfarande mycket som kan göra att dessa nivåer kommer att förändras när bolagens budgetar ska fastställas senare i år.

Kommunens investeringar ska i huvudsak finansieras med egna pengar. I den kommande 10-årsplanen ligger den egna finansieringen på omkring 80 procent. De årliga driftöverskotten i kommunen planeras att från och med budgetåret 2025 ligga på 3 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. År 2024 låg detta på 2 procent.

Utbildning

Under den kommande 10-årsperioden uppgår investeringarna i nya och ombyggda skollokaler till drygt 1,7 miljarder kr. De första 5 åren i planen omfattar 1 miljard kr och handlar både om pågående projekt och nya projekt som kommer att startas under perioden.

Här kan nämnas utbyggnad av Sunnanåskolan för att möta behovet av skolplatser på södra sidan älven men också den nya 10-avdelningsförskolan i Kåge som både byggs för att möta det ökande barnantalet i Kåge men också för att ge skolan bättre förutsättningar att bedriva en kvalitativ förskola.

För de resterande 5 åren i planperioden finns 700 miljoner kronor avsatta för kommande skolprojekt, investeringsmedel som ännu inte är destinerade till något särskilt projekt.

Den tidigare investeringen om ytterligare en ny gymnasieskola har skjutits fram och placerats utanför investeringsperioden då befolkningsframskrivningen i dagsläget inte ser ut att ge någon större ökning av gymnasie-elever. Kommunen har istället byggt om den befintliga Kanalskolan (tidigare grundskola) för att klara de elevökningar som ses i närtid.

Driftbudgeten för de två skolnämnderna utökas med drygt 186 miljoner kr för att möta kostnadsökningar och för att utveckla kvaliteten i verksamheten.

Ute på Campus Skellefteå fortsätter investerings-satsningarna på Arctic Center of Energy med 435 miljoner kronor och ett stort investeringsrelaterat underhåll, främst förbättrad ventilation, utförs på de befintliga lokalerna ute på campus. Det satsas också pengar, både från kommunkoncernen, näringslivet och staten för att successivt bygga upp Skellefteå University Alliance (SUA) – en ny modell för högre utbildning, innovation och forskning.

Vuxenutbildningen som vuxit starkt under de senaste åren kommer att ha en fortsatt viktig roll för den framtida kompetensförsörjningen i Skellefteå.

Vård och omsorg

Socialnämndens driftbudget utökas med 160 miljoner kronor för att möta löneökningar och möjliggöra satsningar på medarbetarna samt för att förbättra möjligheterna att både attrahera och behålla personal, förbättra kvaliteten, skapa nya mötesplatser och för att möta det ökande antalet äldre.

Redan i fjol höjdes Ob-tillägget för kommunens medarbetare och nyligen beslutade personalnämnden om en extra ledig dag för alla medarbetare när de fyller jämnt. Det finns också ett beslut sedan tidigare om en ny utökad ersättning för arbetsskor till personalen inom vården samt även ett beslut som togs i närtid om att bjuda kommunens medarbetare på kaffe.

Kommunen har även ett systematiskt arbete för att uppnå jämställda löner, vilket också socialnämnden kompenserats för.

Bostadsbyggande

I den kommande planen ingår investeringsmedel för mark- och exploatering med 1,5 miljarder kronor. Summan är fortfarande hög men något lägre än det som anslogs inför den förra budgetomgången. Det här är medel som kommunen dessutom räknar med att få tillbaka i takt med att tomter säljs.

Bostadsbyggandet håller fortfarande en relativt hög takt i Skellefteå kommun och under 2024 bedöms ungefär 700 nya bostäder färdigställas. Fortfarande bor i storleksordningen 4 000 invånare i tillfälliga och enklare former av bostadslösningar.

För att möta bostadsutmaningen har en särskild organisation skapats som arbetar intensivt med att påskynda byggprojekt och tillskapa fler bostäder genom alternativa lösningar. Det är särskilt Skelleftebostäder som ökat sina satsningar på nya bostäder men även kommunen själv har beslutat att uppföra inledande bostäder för den egna personalen.

Avsatta investeringsmedel för mark och exploatering innehåller också investeringsmedel för exploatering av industritomter. Även här finns stor rådighet och flexibilitet över vad och hur mycket som kommer att behöva satsas under de närmaste åren.

Under 2024 har Hammarängen/Sörböle färdigställts och där har de första tomterna börjat säljas. Bergsbyns företagspark är också i det närmaste klart och där har de första markanvisningarna tecknats under året.

Infrastruktur

Inom detta område avsätts investeringsmedel för över 5 miljarder kronor, vilket är det största området som motsvarar 47 procent av den totala 10-åriga investeringsplanen.

Området har utökats med 800 miljoner kronor jämfört med budget och plan 2024-2033.

Det handlar främst om utbyggnad av vatten och avlopp, hantering av avfall men även investeringar i hamnen, belysning, gator, cykelvägar och busshållplatser. Det stora behovet av både re- och nyinvesteringar i vatten och avloppsanläggningar är något som Skellefteå kommun har gemensamt med andra kommuner i Sverige. Exempel på större projekt i planen är vattenförsörjningen till Lövånger och Bureå samt ökad leveranssäkerhet till Ursviken och Skelleftehamn.

Förebyggande arbete

Kommunen har nu under några år avsatt särskilda driftmedel för det brottsförebyggande arbetet för att minska risken för bland annat välfärdsbrott och annan ekonomisk brottslighet. Nu utökas dessa driftmedel med ytterligare 1,5 miljoner kronor för 2025. Inom det här området är samverkan med andra myndigheter centralt för att motverka brottslighet.

Ytterligare driftmedel har och kommer att avsättas även inom området samhällsskydd och beredskap – bl a kopplat till klimat och andra kriser som kommunen behöver vara rustad för framöver. Här inväntar kommunen statens utredning om hur mycket driftmedel som ska komma kommunerna till del inom detta område.

Skellefteå kommun har under 2024, på uppdrag av kommunfullmäktige, genomfört en utredning av kommunens organisation för risk, säkerhet och beredskap. Syftet är att få till en ännu bättre strategisk styrning av området men också för att få en genomlysning över var resurserna gör som störst nytta.

Kultur

På senare år har kommunen gjort stora satsningar på kultur i Skellefteå med bl.a. uppförandet av SARA Kulturhus. Nu fortsätter kommunen att stärka upp kulturanslaget under kommunstyrelsen och under kulturnämnden med omkring 5 miljoner kronor, bl a för att säkra upp teknikorganisationen på Nordanå-området. Kommunen fortsätter också att stödja Skellefteå museum och deras flytt av förråd som nu har möjliggjorts genom nya fräscha lokaler på Östra Navet.

När det gäller investeringar så fortsätter kommunen att avsätta 1 procent av byggkostnaden i stora investeringar till konst. Inför 2024 ökades också driftmedlen inom området med 3 miljoner kronor för att ytterligare kunna utveckla konstsatsningarna, som t.ex. Wall Street Festival som går av stapeln under 2025.

Fritid

Inom detta område avsätts under perioden investeringsmedel för över 530 miljoner kronor.

Exempel på satsningar är en ny fullstor aktivitetshall på Sunnanå (för skolan samt för gymnastik, cheerleading, m.m.) för över 80 miljoner kronor. Ett annat exempel är en ny fullstor (11-manna) fotbollshall för 160 miljoner kronor på Norrvalla.

I planen tillförs också investeringsmedel för att byta ut den gamla liften på Vitberget samt bygga upp en multisportbana på Vitberget.

Fritidsnämnden tillförs driftmedel med över 12 miljoner kronor, bland annat för att utöka arbetet med kultur och fritidsguidning samt för att gamla Brunnsteatern ska kunna inrymma verksamheter inom kultur- och fritidsområdet. Det tillförs också projektmedel för att under tre år bygga upp och driva e-sportanläggningen Fuzed.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun kartlägger stödbehov efter konkursbesked

Skellefteå kommun kartlägger i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. Syftet är att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för framtida insatser.

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden