Pressmeddelande -
Personalnämnden i Skellefteå antog skrivelse mot anmälningsplikt för anställda i kommuner
Personalnämnden i Skellefteå kommun antog under onsdagens möte en skrivelse angående det förslag som Tidöpartierna presenterat om anmälningsplikt för anställda inom kommuner. Personalnämnden anser att förslaget riskerar att skada tilliten i samhället i stort och leda till att människor i Skellefteå undviker att ta stöd av socialtjänst eller låter sina barn gå i skola. Förslaget riskerar också att allvarligt försämra arbetsmiljön för kommunens medarbetare befarar personalnämnden.
- Från personalnämndens sida vill vi göra ett principiellt ställningstagande som innebär att den medarbetare i Skellefteå kommun som inte utför ett sådant informationsutbyte fortsatt kommer att ha arbetsgivarens förtroende. Detta ställningstagande tar vi redan nu för att trygga medarbetare i Skellefteå kommun, med anledning av regeringens utredningsdirektiv i frågan, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd och ordförande i personalnämnden.
Skrivelsen kommer nu att skickas till kommunstyrelsen med förslag om att skicka den till regeringen. Kommunledningskontoret får också i uppdrag att noga bevaka frågan och återkomma till nämnden med förslag på remissvar när förslag till lagstiftning är framtagen.
Skrivelsen i sin helhet:
Skrivelse angående anmälningsplikt för anställda inom kommuner
Skellefteå kommun vill med denna skrivelse tydligt ta avstånd från den föreslagna anmälningsplikten och klargöra att en potentiell lagstiftning skulle förvandla lärare och andra kommunala tjänstepersoner till en del av en övervakningsapparat och i förlängningen innebära ett hinder för kommunen att fullgöra sitt uppdrag.
I Tidöavtalet mellan regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och samarbetspartiet Sverigedemokraterna anges att ”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.
Att personal på till exempel skolor, förskolor och fritidsgårdar, inom socialtjänst och bibliotek ska anmäla barn och vuxna bryter mot demokratiska principer och yrkesetiken inom berörda professioner. Därtill är risken uppenbar att anmälningsplikten kan komma att strida mot befintlig lagstiftning inom flera områden.
Många av de medarbetare i Skellefteå kommun som skulle beröras av förslaget arbetar inom yrken där förtroende är en förutsättning för att utföra sitt arbete. Det aktuella förslaget skulle allvarligt skada detta förtroende. Det skulle dessutom innebära en svår stress och försämrad arbetsmiljö̈ för våra medarbetare.
Förslaget riskerar att skada tilliten i samhället i stort och kan leda till att människor i Skellefteå undviker att ta stöd av socialtjänst, låta sina barn gå i skola eller använda våra bibliotek. Det är av största vikt att alla invånare i Skellefteå känner trygghet i sin kontakt med kommunens anställda inom alla våra verksamheter.