Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt projekt till Skellefteå – Tillgängligt friluftsliv

Nu ska hela Skellefteå kommuns friluftsliv kartläggas när det gäller tillgängligt friluftsliv för personer med funktionsnedsättning.

- Att komma ut i verkligen och se är ett första steg. Så här ser det ut i dag. Nästa steg är att titta på vad vi ska satsa på, berättar Helen Rönnblom, projektledare för Tillgängligt friluftsliv.

I fritidsvaneundersökningen som genomfördes i fjol kom friluftsliv på första plats.

- Nu vill vi att fler ska kunna nyttja vårt underbara friluftsliv. Vi ska göra det tillgängligt för många. Därför har fritid på Skellefteå kommun tagit det här initiativet, förklarar hon.

Projektet blev klart alldeles nyligen och kommer att genomföras tillsammans med länsstyrelsen via lokala naturvårdsprojektet LONA.

Viktiga frågeställningar

Under ett och ett halvt år ska hon inventera vad vi har i dag genom att besöka fiskevårdsföreningar, friluftsföreningar, hembygdsföreningar med mera för att se hur det är anpassat för olika handikappgrupper.

- Jag ska ut och titta på hur tillgängliga exempelvis vindskydd och vandringsleder är. Sedan kommer jag att skicka ut olika frågeställningar till föreningarna när det gäller tillgängligt friluftsliv för personer med funktionsnedsättning. Har de gjort någon insats redan eller har de planer på detta är min fundering.

Underhåll viktigt

Att göra friluftslivet mer tillgängligt innebär inte bara en mängd kostnader utan också att åtgärderna fungerar i praktiken. Därför är det viktigt att underhållet också sköts överallt.

- Det måste vara rejält byggt. Men har du till exempel en stig för personer med olika slag av synnedsättning, då ska den alltid vara tillgänglig. Det får inte finnas ett nedfallet träd. Därför måste det alltid finnas en underhållsplan, säger hon och fortsätter:

- Vi vill också förebygga onödig ohälsa genom att ge möjlighet för fler att komma ut i naturen.

En referensgrupp

Som samarbetspartner har hon en referensgrupp (representanter från olika handikappföreningar) som ska berätta om vilka behov som finns och var i kommunen det behövs.

- Kartläggning tillsammans med önskemål är underlaget för kommande satsningar inom tillgängligt friluftsliv, avslutar Helen.

 

 

 

 

För ytterligare information kontakta gärna:

Helen Rönnblom, projektledare Tillgängligt friluftsliv

070-397 00 95

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden