Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu får skolelever i Skellefteå kommun ekologisk mjölk i skolan

Sedan februari i år får alla elever i grundskolan och gymnasieskolan ekologisk mjölk till sina måltider. Senast 2012 ska minst tio procent av alla upphandlade livsmedel vara ekologiska i Skellefteå kommun.
I Sverige finns det ett nationellt mål på 25 procent ekologiska livsmedel av den totala inköpsvolymen och eftersom det målet inte uppnåtts av kommunerna i Sverige har målet flyttats från 2010 till 2013.
  
– Vi är inte bra på ekologiskt mat i Skellefteå kommun, men vi tänker bli bättre, säger Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå kommun. Vi vill se helheten och skapa en måltidsupplevelse för alla våra kunder och gå från miljösmartprat till ännu grönare fat, avslutar Peter Lundmark.

Förra året köptes cirka 3 procent ekologisk mat i Skellefteå kommun. Nu när ekologisk mjölk köps in till alla grundskolor och gymnasieskolor är målet att fördubbla andelen ekologiska livsmedel som köps in. 

December 2010 genomförde bygg- och miljökontoret en utbildning för storhushåll inom offentlig sektor. Nu blir det en uppföljningsträff där deltagarna ska få träffas igen och diskuterar hur förändringsarbetet har gått. Vad som har fungerat bra och mindre bra? Handlingsplanerna för de kök som är med i utbildningen ska följas upp och hur deltagarna kan gå vidare.

Även grossister finns på plats för att informera om deras miljöarbete. Det blir också en Campusföreläsningen för allmänheten om vad klimatsmart mat innebär. Särskild information har gått ut till alla livsmedelsföretag i Skellefteå kommun om den föreläsningen.

– Det är viktigt att kommunen jobbar med här frågorna, säger Kristina Lööv, miljöinspektör i Skellefteå kommun. Kommunen är viktig som föregångare och kan genom sina stora inköp varje år påverka marknaden. Det känns positivt att kommunen nu tar tag i sitt miljömål. Nästa steg blir att spänna bågen högre och sikta mot nya högre mål. Det finns exempel på andra kommuner som klarar mellan 25- 40 procent andel ekologiska livsmedel, säger Kristina Lööv.

Matens miljöpåverkan handlar inte bara om att använda ekologiska livsmedel utan också om att använda mindre hel- och halvfabrikat, anpassa inköp av grönsaker efter säsong samt hitta lösningar för att minska matsvinnet. En annan viktig faktor i klimatpåverkan är transporterna. Livsmedel som produceras inom närområdet skapar arbetstillfällen och håller landskapet öppet.

Fakta bakgrund Klimatsmart mat
I december förra året genomfördes en utbildning i klimatsmart mat för både politiker, inköpare andra tjänstemän, måltidspersonal i storhushåll och lärare vid restaurangutbildningen.
   Deltagarna kom från både Skellefteå kommun och landstinget, Skellefteå lasarett. Dagarna innehöll både teori och praktik. Klimatsmart mat innebär mindre kött och mer vegetarisk mat, frukt och grönsaker efter säsong samt mer ekologiskt och närproducerat. I Sverige toppar Lunds kommun Ekomatsligan med 33,7 procent ekologiska inköp för 2009.

Fakta om examensarbetet ”Framgångsfaktorer för kommuner med hög andel ekologisk mat” av Sanna Hofverberg
Examensarbetet har genomförts vid inköpsenheten i Skellefteå kommun och syftar till att se vilka gemensamma framgångsfaktorer som finns vid införandet av ekologiska livsmedel till offentlig sektor.

Undersökningen fokuserar på att se gemensamma faktorer hos kommunerna som lyckats med införandet av ekologiska livsmedel, få en helhetsbild över hur arbetet har sett ut och vilka reaktioner arbetet medfört samt att komma med förslag till Skellefteå kommun över hur de ska fortsätta sitt arbete att uppnå 10 procent ekologiska livsmedel till 2012. Undersökningen har i huvudsak begränsats till skolområdet.

Sammanställningen av intervjuerna visar att de tio första procenten är ganska lätt att uppnå, genom att konvertera några varor helt från konventionella till ekologiska. Bra produkter att konvertera från början är mejerivaror, kaffe och bananer.

Förslag till Skellefteå kommun
* Ta fram en handlingsplan över hur målet ska uppnås.
* Förankra handlingsplanen till samtliga som kommer att bli inblandade och påverkade av arbetet.
* Genomföra upphandlingen, anpassad till ekologiska livsmedel och till produkter som kommunen vill använda sig av.
* Utbilda samtliga som påverkas.
* Miljöcertifiera/kravcertifiera köken.
* Starta tillagningskök istället för centralkök.

Fakta om mängden livsmedel i Skellefteå år 2009
Drygt 1,6 miljoner portioner mat serveras inom skolan och cirka 1,4 miljoner portioner mat inom äldreomsorgen. Skolan serverar cirka 11 000 portioner/dag. Skellefteå kommun använder cirka 45 miljoner kronor på livsmedel varje år.

Fem enkla klimatsmarta tips att börja med



    • Gör varannan lunch och middag vegetarisk.
    • Planera inköpen, släng mindre mat och lita på dina sinnen istället för att gå efter bäst- före-datumet på förpackningar, använd resterna.
    • Ät ekologiskt och närproducerat.
    • Välj säsongens frukt och grönt.
    • Ät grövre grönsaker, som morot, vitkål och palsternacka och inte bara gurka, tomat och sallad.  
    • Hitta alternativ till ris, andra klimatbra alternativ är potatis, pasta, bulgur och matvete.



Källa www.snf.se

Mer information:
Kristina Lööv
Miljöinspektör
Skellefteå kommun
0910- 73 76 79 eller 070-598 76 79
kristina.loov@skelleftea.se

Peter Lundmark
Måltidschef
Skellefteå kommun
0910-71 25 75 eller 070-627 98 81
peter.lundmark@skelleftea.se

Sanna Hofverberg
sanna.hofverberg@skelleftea.se

Mona Stenberg
Pressinformatör
Skellefteå kommun
0910-73 46 72 eller 073-8000 518
mona.stenberg@skelleftea.se

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden