Pressmeddelande -
Mer än etthundra berättarupplevelser på Berättarfestivalen i Skellefteå
Skellefteå är hett nu. SM-final i ishockey och samtidigt berättarfestival. 11-17 april fylls Skellefteå med berättarkraft och lyssnarglädje. För publiken finns mer än etthundra berättarupplevelser att ta del av. Och det blir faktiskt också en del hockeynostalgi...
Berättarfestivalen genomförs nu för tredje året. När den första Berättarfestivalen planerades var tonen ganska kaxig – "vi ska bli en berättarfestival etablerad både regionalt, nationellt och i Europa". Och årets festival tar ytterligare ett steg på vägen mot att realisera den visionen. Programprofilen är bredd på berättandet, där vi lyfter fram berättandets många olika funktioner.
Ny gästspelsscen
Programmet är i grunden ett välbekant och uppskattat koncept som kontinuerligt förbättrats. En av nyheterna i år den gästspelsscen som arrangeras fredag och lördag. Under rubriken "Berättare härifrån och därifrån" möter lokala berättare kollegor från övriga berättarsverige. Medverkande är bland annat Peter Hagberg från Fabula Storytelling i Stockholm, Pelle Olsson, Berättarnätet öst i Stockholm och Ulf Ärnström, BerättarVerkstan i Göteborg. Alla tre har varit med ända sedan berättarrörelsen fick ny fart i Sverige i slutet av 1980-talet. Damerna då? Jo, här finns också Karin Ferry från Umeå och Linda Marklund från "berättarnästet" Burträsk. Därifrån kommer även Per-Erik Wikström, svensk mästare i berättande. Den unga generationen berättare representeras av Love Ersare,Skuggteatern Umeå.
Minnen av guld – mitt finalserien
Det självbiografiska berättandet får givetvis plats under veckan. De tar igen traditionen med att utbyta minnen och tankar människor emellan med berättandets hjälp vid olika berättarcaféer – från köksbord till cafébord kan man säga. Bland veckans teman för caféer finns minnen från skola och dansbanor, lumparminnen (givetvis i ett militärtält!) coh så förstås ett café med ishockeynostalgi – mitt under brinnande finalserie.
Unga internationella gäster
De unga berättarna, och lyssnarna, får sitt eget utrymme under veckan, bland annat gör ITC Teatro från italienska Bologna ett gästspel. Tillsammans med unga berättare från Skellefteå och Årets berättarkommun Vilhelmina arbetar de under festivalveckan fram en berättarföreställning som på fredag 15 april presenteras på Berättarefesten på Efyran, ungdomens hus.
Svårt att välja...
Skellefteå bjuder alltså på en fantastisk berättarvecka. Det enda problemet för publiken är förmodligen att välja vad man vill lyssna på. Som projektledare är det också ett angenämt problem att välja vad man ska lyfta fram säger Jonas Lundqvist:
- Vi har ett enormt brett utbud och den slitna klyschan "vi har nåt för alla" ligger nära till hands, men för Berättarfestivalen är det ingen klyscha utan ett kärnvärde. Vi visar på bredd och erbjuder berättarupplevelser för många olika smakriktningar. Berättarcaféer, berättande som pedagogiskt metod, berättarteater, corporate storytelling med mera.
Programmet i sin helhet presenteras på www.berattarfestivalen.se
För mer information kontakta Jonas Lundqvist, projektledare, telefon 0910-151 20, 070-35 65 008 jonas@berattarfestivalen.se
Berättarfestivalen 2011 är ett arrangemang i Berättarnas stad Skellefteå av Västerbottensteatern, Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottens museum i samverkan med lokala arrangörer och med stöd av Skellefteå kommun, Västerbottens läns landsting och Kulturrådet.
BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 11-17 APRIL 2011 En vecka fylld av berättarkraft och lyssnarglädje i Berättarnas stad Skellefteå
Programöversikt
Här finns proffs och amatörer, unga och äldre, svenskt och internationellt, pedagogiskt och självbiografiskt berättande och mycket annat.
Förankring på regional nivå – Vilhelmina blir Årets berättarkommun 2011
När Årets berättarkommun i Västerbotten för andra året utses så är det Vilhelmina som får äran och ansvaret. 2010 var det Bjurholm som blev den första kommun att få ta emot berättarbudkavlen. Med Bjurholms berättarakademie som drivande kraft har man sedan förvaltat det uppdraget mer än väl.
Budkavlen, och nyttiga erfarenheter, överlämnas till Vilhelmina i samband med festivalen i april. En av resurserna för att denna del av festivalen nu ska kunna utvecklas är Västerbottens museums Marianne Folkedotter som är något så unikt som berättarantikvarie med länsövergripande ansvar.
Internationellt utbyte med unga berättare
Berättande för och med unga, både svenska och med andra kulturella bakgrunder, är en viktig del i festivalprogrammet. Under veckan kommer bland annat att ordnas workshops, berättarcaféer och en stor berättarfest i samverkan med ungdomshuset Efyran.
En nyhet för i år är det gästspel som görs av en teatergrupp med unga från Bologna i Italien. De ska möta ungdomar från Skellefteå, samarbeta kring berättande och även presentera sitt arbete för publik. Skellefteå Berättarförening – Your Culture Shows är en av aktörerna som ligger bakom detta.
Världspremiär på berättarteater
"Västerbotten – tonsatt, ordsatt, framkallad" är en helt ny berättarteaterföreställning där Marianne Folkedotters självbiografiska berättande illustreras av Jonas Knutssons och Johan Norbergs musik mot en fond av Sune Jonssons dokumentära foton från Västerbotten. Föreställningen har urpremiär på Västerbottensteatern festivalveckans torsdag.
Annan berättarteater under veckan är "Norrlands akvavit" efter Torgny Lindgrens roman, "Stor-Brodren" med Greger Ottosson, "Tusen bitar" – Tove Olssons gripande familjedrama,"Kraftprovet" med Gunnar Eklund och "Vatten" med Stig Östman – både baserade på text av Torny Lindgren, "Norrsken" med elever från Edelviks folkhögskola och den minst sagt speciella humorshowen "Köttets borg" med Saga Eserstam och Ellenor LIndgren.
Stipendiet Berättarkraft
Under festivalveckan kommer mottagaren av stipendiet Berättarkraft att utses. Åtta finalister har utsetts och innan finalen kommer de att ges chansen att utveckla sitt berättande under en workshophelg. Den långsiktiga målsättningen med stipendiet är att uppmuntra och stimulera framtidens berättare i Västerbotten. Intiativtagare är Berättarfestivalen, Västerbottensteatern och huvudsponsorn Skellefteå Kraft.
Berättandet som pedagogiskt verktyg
Berättarfestivalen sätter också fokus på berättande som ett pedagogiskt verktyg. Två exempel: Lärare och andra utbildare bjuds in för att under två halvdagar kompetensutveckla sig inom berättande, inspireras till att använda berättandet i undervisningen, motivera elever och studerande att berätta mera samt utveckla sitt eget berättande som pedagog. Fortbildningen vänder sig till lärare från förskola till och med gymnasium, personal på folkhögskola samt ledare och verksamhetsledare på studieförbund.
Det litterära berättandet och annat från Kultur Skellefteå
Skellefteå kommuns kulturenhet är en viktig arrangör av program under veckan. Några exempel: Biblioteken lyfter fram det litterära berättandet exempelvis med poesiprogrammet "Döda poeters sällskap. Och levande". Författarbesök görs av Therése Söderlind, aktuell med boken "Norrlands svårmod". Kultur Skellefteå står även bakom alla de uppsökande skolprogram som genomförs runt om i kommunen. Under "Berättarfredag på Nordanå" blir det skapande verksamhet med kulturpedagogerna.
Det självbiografiska berättandet
En röd tråd i årets festival är det berättande som bygger på den personliga livserfarenheten. Här är det inte den professionella berättaren som framträder utan vi får "vanliga" människor berättelser. Några exempel där livshistorier får ta plats är berättarcafé med skolminnen och en kväll med lumparminnen, givetvis framförda i ett militärtält.
Andra exempel är "Mortified", där de modiga gör en pinsam (men väldigt underhållande!) djupdykning i ungdomens dagbokstexter som man delar med sig samt programmet "Staden berättar – Norrböle på 50-talet" där minnen berättar om en stadsdels utveckling. Skellefteå museum använder sig även i flera programinslag av det självbiografiska berättandet för att både samla och dela med sig av ett immateriellt kulturarv.
Bakningstävling och allt det andra...
Ovanstående är givetvis bara några exempel på allt som kommer att finnas i det slutliga festivalprogrammet. Där kommer att finnas med Corporate Storytelling, många berättarcaféer, musik och berättande, dans och berättande, seminarier, workshops med mera. Ja, det blir till och med en bakningstävling på temat passion. Deltagarna ska förutom ett gott bakverk och recept leverera berättelsen om sin egen passion för bakning och historien bakom receptet. Heidi Aho på kafé Cup of love inspirerades av en intensiv festivalvecka 2010 och fick den här idén. Kul!
Mer information: www.berattarfestivalen.se