Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Medborgarförslag ökar inflytandet i Skellefteå

Nu får medborgare själva lämna förslag till kommunfullmäktige i Skellefteå. Medborgarförslag är ett sätt att utveckla medborgarnas delaktighet.
Det kan handla om allt som rör kommunens verksamhet och som kommunen är ansvarig för. Alltifrån samhällsplanering, trafikfrågor till det som rör skola och äldreomsorg.
 
– Medborgarförslag är en möjlighet för kommunens medborgare att påverka utvecklingen i hela kommunen, även barn och ungdomar är välkomna med förslag, säger Ann-Christin Westerlund, kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå kommun.

Alla som är folkbokförda i Skellefteå kommun har rätt att lämna in förslag. Även barn och ungdomar, liksom utländska medborgare som inte har fått sin kommunala rösträtt ännu.
Föreningar, sammanslutningar, råd och olika slags organisationer kan däremot inte lämna medborgarförslag.

Ett medborgarförslag ska vara ett konkret förslag som kommunfullmäktige kan ta ställning till, och det får inte handla om mer än en sak per förslag. Kommunfullmäktige kan i vissa fall låta kommunstyrelsen eller annan nämnd besluta i ett ärende.

Förslaget får inte vara rasistiskt, odemokratiskt eller strida mot lag eller annan författning. Det får inte heller handla om personärenden eller myndighetsutövning mot enskild till exempel frågor om bygglov eller försörjningsstöd.

Ett medborgarförslag ska vara underskrivet och lämnas till kommunstyrelsens sekretariat senast 14 dagar före nästa fullmäktigesammanträde för att det ska bli giltigt och börja behandlas.

www.skelleftea.se/medborgarförslag

Mer information:
Ann-Christin Westerlund
Kommunfullmäktiges ordförande
Skellefteå kommun
0910- 73 50 06

Lars Björklund
Kommunsekreterare
Skellefteå kommun
0910-73 46 10
lars.bjorklund@skelleftea.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden