Pressmeddelande -
Lättare för Skellefteåföretagare att resa ut i Europa
Projektet EuroNET som startar i augusti ska ge små och medelstora företag möjlighet att resa ut i Europa för att få inspiration och kunskap för framtida produkt- och tjänsteutveckling.
Det är European Office, EU-projektkontoret vid Tillväxt Skellefteå och Skellefteåföretagarna som tillsammans leder projektet EuroNET. Resorna inom projektet finansieras av EU-programmet Leonardo da Vinci.
– Omvärldsbevakning och kunskap om vad som sker i andra länder blir allt viktigare för många småföretag, säger Ida Lindh, från Skellefteåföretagarna och fortsätter snabbt. Men det är fortfarande svårt för många företagare att själva ta sig tid och pengar att åka ut för att se och lära. Med projektet EuroNET vill vi skapa konkreta möjligheter för småföretag, säger Ida Lindh.
Tanken med resorna är ge företagare en möjlighet att öka sin kunskap inom det egna affärsområdet genom att träffa intressanta partners och branschkollegor i andra länder. Målsättningen är att företagarna ska få inspiration som ska leda till nya, kreativa och affärsutvecklande idéer och nya, värdefulla internationella kontakter att utveckla på hemmaplan.
– EuroNET är ett konkret exempel på hur internationella EU-medel kan komma till praktisk nytta för företag som vill utveckla sin verksamhet och ta steget ut på en internationell marknad, säger Christina Edman från European Office vid Tillväxt Skellefteå. Vi hoppas också att utbytena ska leda till fler internationella samarbetsprojekt, öka intresset för de internationella EU-medlen, och öka de internationella kontaktytorna för framförallt de småföretag som idag saknar denna koppling, avslutar Christina Edman.
Mer information:
Christina Edman, European Office Skellefteå kommun 0910-58 54 49
Ingrid Bäcklund, Skellefteåföretagarna 0910-891 00
Fakta om EuroNET
Projektet EuroNET drivs av Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteåföretagarna under perioden augusti 2011-maj 2013. EuroNET riktar sig till små och medelstora företag i Skellefteå kommun som erbjuds en möjlighet att besöka företag i andra EU-länder.
Resor och boende subventioneras med EU-medel. Syftet är att ge lokala företagare möjlighet att öka sin kunskap inom det egna affärsområdet genom att besöka branschkollegor i andra länder. Målsättningen är att deltagarna genom internationella kontakter ska få inspiration och idéer till framtida produkt- och tjänsteutveckling. Som ett resultat kan det egna företagets konkurrenskraft stärkas, både på hemmaplan och internationellt.
Projektet är finansierat via EU-programmet Leonardo da Vinci, som är en del av Programmet för livslångt lärande, EU-kommissionens ramprogram för utbildningssamarbete i Europa. Leonardo da Vinci stimulerar till erfarenhets- och informationsutbyten mellan yrkesverksamma i olika länder för att bidra till ökad kunskap och kvalitet i olika yrkesbranscher i Europa.
Fakta om programmet för livslångt lärande och Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci är ett delprogram under Programmet för livslångt lärande (LLP), EU-kommissionens ramprogram för utbildningssamarbete i Europa. Programmet vänder sig till alla verksamma inom yrkesutbildning, såväl yrkesutbildningsanordnare som exempelvis kommuner, myndigheter och företag.
Programmet ska ge deltagarna möjlighet till internationell arbetslivserfarenhet eller internationell kompetensutveckling inom sin bransch. Projekt inom Leonardo da Vinci förutsätter ett samarbete mellan minst två länder, där Sverige utgör den ena partnern. Projekten är upp till två år långa, vilket innebär att det är möjligt att skicka ut deltagare i flera omgångar i ett och samma projekt.