Pressmeddelande -
Framtid till salu i Västerbotten
Fyrtiotalisterna är kraftigt överrepresenterade bland företagare idag. Tidigare gick cirka 80 procent av företagen vidare till nästa generation. Nu säger bara en fjärdedel av fyrtiotalisterna att någon i familjen ska ta över företaget.
– Vi vet att konjunkturen smått har börjat vända och företagen ser sig om efter arbetskraft, säger Britt-Inger Olofsson, näringslivsutvecklare, Skellefteå kommun. Till årets mässa lägger vi stor vikt vid att locka hit holländare som vill etablera eller köpa företag i Västerbotten.
Emigrantmässan i Holland är ett nära samarbete mellan kommunerna inom Gold of Lapland; Skellefteå, Lycksele, Malå, Norsjö och Robertsfors kommun.
I Västerbotten behöver 7 500 företag inom alla branscher de närmsta fem åren hitta en ny ägare. Skog, lantbruk och åkeribranschen är några näringar med hög andel av äldre företagare. Men det finns också företag som inte är bundna till en särskild ort utan kan finnas på vilken plats som helst.
En aktör som valt att följa med till emigrationsmässan i Holland är Swedbank företagsförmedling.
Varför åker ni dit?
– Det är ett bra initiativ att försöka hitta entreprenörer och marknadsföra regionen, säger Jan Holmstedt, Swedbank företagsförmedling. Genom att finnas på plats i Amsterdam kan vi prata med intresserade om möjlighet till finansiering och ge mer information om de företag som finns till salu. Vi vill framför allt ta reda på vad de är intresserade av för att kunna ha bevakning på vilka företag som blir till salu framöver och samtidigt kunna hålla personlig kontakt i uppföljningen.
Brist på entreprenörer
I Västerbotten arbetar näringslivet och andra aktörer, både lokalt och regionalt i olika projekt och förstudier med att kartläggning, information, utbildning och rådgivning kring frågor om ägarskiften. Att åka till emigrantmässan i Holland är ytterligare ett steg i arbetet som redan pågår både lokalt och regionalt att hitta framtida entreprenörer.
– Vi behöver både entreprenörer som tar över företag och entreprenörer som startar företag och våra företag behöver ny arbetskraft, säger Torbjörn Halvardsson, regionchef för Företagarna i Västerbotten. Vi ska göra allt för att hjälpa och stötta de holländare som vill börja ett nytt liv med företagande i Västerbotten.
Runt 15 000 privat anställda personer ska ersättas de närmsta fem åren, och i länets alla kommuner minskar befolkningen förutom i Umeå. För offentlig sektor kommuner och landsting är behovet av nya medarbetare också stort i framtiden. Bara Skellefteå kommun behöver rekrytera cirka 500 personer varje år till sin organisation, till och med 2016.
– Region Västerbotten inser att om näringslivet ska utvecklas behöver vi ha tillgång till rätt och tillräcklig kompetens, säger Anders Almberg, Region Västerbotten. Vi behöver utveckla många kreativa idéer för att påverka befolkningsutvecklingen fram mot 2030. Vi vill få investerare, entreprenörer, familjer och individer att upptäcka vårt län och vår del av Sverige. Vi höjer beredskapen för att ta emot företag och människor från andra delar av världen som vill flytta till vår landsända,
Mer information:
Britt-Inger Olofsson
Näringslivsutvecklare/näringslivssamordnare
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-73 46 36, 070-242 79 19
britt-inger.olofsson@skelleftea.se
www.skelleftea.se
Jan Holmstedt
Swedbank företagsförmedling, Skellefteå
Telefon: 070- 640 20 65
jan.holmstedt@swedbankff.se
www.swedbankff.se
Anders Almberg
Strategic Manager Business and Innovation
Region Västerbotten, Umeå
Telefon: 090-16 57 13, 070 - 696 83 01
anders.almberg@regionvasterbotten.se
www.regionvasterbotten.se