Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Får vi LOV? Nej, tack!

Socialnämndens ledamöter röstade om motionen om att kommunen inför valfrihetssystemet LOV (Lagen om valfrihetssystem) för omvårdnadstjänster. Sex socialdemokratiska och en vänsterpartistisk röst var emot motionen och fyra röster från alliansen var för motionen.

Motionen har skrivits av Helena Lindahl (C), Håkan Lindh (FP), Bo Nilsson (M) och Maria Wiksten (KD). De vill också att pensionärsorganisationerna tillfrågas om intresse för LOV.

Socialkontoret har tidigare i svar på en skrivelse från Håkan Lind och Maria Wiksten (KS AU 2008-06-03, § 439) ställt sig tveksam till införande av valfrihetssystem. Detta för att det inom vissa områden skulle försvåra socialnämndens planering avsevärt eftersom LOV ger alla aktörer som uppfyller kommunens ställda krav på en verksamhet rätt att bedriva den. Aktörernas antal och verksamhetens volym går inte att styra. Det skapar problem främst då det gäller sådan verksamhet som kräver längre framförhållning och större satsningar såsom byggnationer och annan lokalplanering. Tydligast blir det med socialnämndens boendeplan men det gäller även lokaler för dagverksamheter - vilken behovsnivå ska kommunen täcka? Bemanningsfrågorna är lättare att lösa. Det går vid en volymminskning att säga upp övertalig personal som inte går att omplacera.

Verksamhetsmässigt är det naturligtvis positivt att kunna erbjuda brukarna ett varierat utbud av verksamheter, men olika utförare är inte en förutsättning för det och fler utförare ger inte automatiskt mångfald beträffande utförandet.

Den enskildes egenmakt betonas i socialnämndens styrkort för 2009 och föreslås kommunfullmäktige även ingå 2010. Det innebär att den enskilde själv ska delta i arbetet med genomförandeplanen för den beviljade insatsen, d v s hur insatsen ska utformas. Brukaren har också tolkningsföreträde till sina upplevelser och har möjlighet att uttrycka sin mening under hela processen.

Socialnämndens riktlinjer gör det möjligt för den som vill flytta från ett äldreboende till ett annat att göra det. I dag finns även möjlighet att tacka nej då en plats erbjuds för att avvakta annat erbjudande. Möjlighet finns också att om det inte fungerar bra få byta hemtjänstpersonal.

Tillgängligheten för brukaren, i betydelsen om en insats beviljas eller inte, beror inte på vem som utför insatsen utan styrs av lagstiftningen och beslutsfattarens tolkning av den.

När det gäller kvalitet känner inte socialkontoret till några mer omfattande undersökningar eller utvärderingar som visar på att andra utförare håller högre kvalitet på sin verksamhet ur ett brukarperspektiv än vad kommunerna gör. Driftsformen är snarare en ideologisk fråga.

För mer information
Gunilla Åström (S), socialnämndens ordförande, 070-3974465
Agneta Hansson (V), vice socialnämndsordförande, 070-6057718
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-6591085
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50


Gabriella Hahr, informatör socialkontoret, 070-3220715

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden