Pressmeddelande -
Ett unikt samarbete ökar tillgängligheten till Skellefteå AIK:s hemmamatcher!
Nu kan Skellefteå AIK i samarbete med Sveriges Radio, och Skellefteå kommun erbjuda syntolkning så att fler Skelleftebor spontant kan gå på vilken hemmamatch de vill. Syntolkning är bra både för personer med syn- och hörselnedsättningar.
– Det är ett unikt samarbete och de som har prövat är helt begeistrade, säger Britt-Inger Lundstedt, Hörselskadades förening i Skellefteå, HRF.
Idag i Sverige är det bara Globen och Scandinavium som kan erbjuda syntolkning av hockeymatcher, men då ska bokning ske i förväg. I Skellefteå Kraft Arena kan personer sitta var som helst och via trådlösa mottagare får de matchen refererad i hörlurar av Sveriges Radio. Syntolkning innebär att personerna får höra referatet i realtid och får vara med om hela stämningen i arenan. Skulle de lyssna på matchens radiosändning i hörlurar blir det en viss tidsförskjutning.
– Jag har varit hockeyintresserad hela livet, och det är fantasiskt att efter tjugo års uppehåll återigen gå och se hockeymatcher via syntolkning. Fördelen här i Skellefteå är att man kan gå spontant och få syntolkning av matcherna. Man behöver inte boka utan allt är förberett och utrustning finns redan på plats, säger Mats Rönnblom, Synskadades förening i Skellefteå (SRF).
Syntolkning underlättar också för personer med hörselnedsättningar av olika slag exempelvis personer med tinnitus och ljudöverkänsliga. Men syntolkning är också bra för personer med koncentrationssvårigheter, som har behov av att se och höra samtidigt för att bättre kunna följa med i matchen. Utrustningen kan också användas i andra sammanhang och som teleslinga.
Personer som vill använda sig av syntolkning kan före matchstart gratis låna utrustning, och den lämnas ut av AIK:s matchvärdar i anslutning till Intersportbutiken. Det finns idagsläget 20 utrustningar för mottagare, så maximalt 20 personer kan använda syntolkning samtidigt. Det var i samband med ombyggnaden av Skellefteå Kraft Arena som tankarna på tillgänglighet diskuterades.