Följ Skellefteå kommun

​​​Viss prognosavvikelse i kulturhusbygget i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Sep 17, 2019 15:24 CEST

Ett år in i bygget av kulturhuset i Skellefteå pekar prognosen på en avvikelse på en knapp procent.

I höst har bygget av Sara kulturhus i Skellefteå varit igång i ett år. Kulturhuset, som blir en klimatsmart träbyggnad med tjugo våningar, blir exceptionell och unik på flera sätt.

– Ingen annan har tidigare byggt så här högt i trä vilket innebär att vi banar ny väg för den här typen av träbyggnader, säger Håkan Högdahl, byggprojektledare på Skellefteå kommun.

Mark- och anläggningskostnader blev dyrare
Just nu pekar projektets slutkostnadsprognos på en avvikelse på nio miljoner kronor. Det motsvarar mindre än en procent av budget.

De främsta anledningarna till prognosavvikelsen är oförutsedda kostnader kopplade till byggets komplexitet samt att kostnaderna för mark- och anläggningsarbete blivit dyrare än budgeterat.

– Vi fick en tuff start då markförhållandena visade sig vara betydligt sämre än vad den geotekniska undersökningen visat, säger Håkan Högdahl.

Det faktum att byggnaden är unik och komplex har bland annat inneburit att vissa riskantaganden kopplade till teknik och konstruktion inte varit tillräckliga vilket inneburit större kostnader än budgeterat.

Väder och vind påverkar
Ett och ett halvt år återstår av byggtiden vilket innebär stora möjligheter att minska kostnader och komma i fas med budget, men den det finns också risker under de kvarvarande delarna. Bland annat då bygget ska pågå under två vintrar.

–Just nu ligger vi drygt en vecka efter tidsplan. Det är viktigt att vi kan arbeta in den tiden för att det inte ska tillkomma kostnader. Vi ser också risker kopplade till väder och vind. I februari ska vi lyfta på plats färdiga hotellmoduler. Får vi mycket blåst och snö kan vi kanske inte montera alla dagar, säger Håkan Högdahl.

Andra faktorer som kan påverka ekonomin i stora byggprojekt likt kulturhusbygget är index, valutakurs och andra händelser i världsekonomin.

Beslut om handlingsplan
Under tisdagen tog nämnden för Support och lokaler i Skellefteå beslut om att ta fram en handlingsplan för att komma ner i nollresultat. 

 – Kulturhuset är ett komplext bygge, men målet är precis som i alla andra projekt att hålla budget, säger Tomas Teglund (S), ordförande för nämnden för Support och lokaler.

Vid sidan av kulturhusprojektet pågår flera andra stora byggprojekt i Skellefteå kommun. Floraskolan är ett exempel på ett pågående byggprojekt där slutkostnadsprognosen pekar på ett större överskott. Bygget av ett nytt högstadium och gymnastiksal i stadsdelen Morö Backe är ett exempel på ett nyligen avslutat projekt som blev billigare än budgeterat.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.