Följ Skellefteå kommun

Viktig aktör fyller 50 år!

Pressmeddelande   •   Dec 12, 2018 15:00 CET

Simon Dahlgren, verksamhetschef VUX i Skellefteå

Med ett brett utbud av fristående kurser och yrkesutbildningar är VUX i Skellefteå en viktig aktör, för elever förstås men också för företag där VUX kan bidra till kompetensförsörjningen. Den kommunala vuxenutbildningen är en av Sveriges största skolformer. Bara på VUX i Skellefteå har över 2 000 elever varit inskrivna på en kurs eller yrkesutbildning under 2018. Och i veckan har VUX haft kalas på Campus för att fira att verksamheten fyller 50 år.

Filosofin om det livslånga lärandet och tanken att ge folk en andra chans har varit en röd tråd i den kommunala vuxenutbildningen sedan starten 1968, en filosofi som är mer aktuellt än någonsin med tanke på den förändrade arbetsmarknaden, där många vill eller behöver vidareutbilda sig eller byta karriärväg flera gånger i livet.

Förmåga att anpassa utbudet
Vuxenutbildningen har varit under ständig utveckling genom åren. Mycket har förändrats, både vad gäller uppdrag och kursutbud.

- Flexibilitet är vår viktigaste styrka. Vi är och måste vara öppna för att kunna möta samtidens krav och framtidens behov, till exempel Northvolts etablering. Efterfrågan på utbildning styrs till stor del av läget på arbetsmarknaden. I dag är ett av våra främsta uppdrag att anordna branschanpassade utbildningar för att stötta både den lokala och regionala kompetensförsörjningen. Integration har också varit en viktig del i vår verksamhet under de senaste åren, och under 2018 har vi startat två språkintegrerade yrkesutbildningar säger Simon Dahlgren, verksamhetschef på VUX i Skellefteå.

Brett utbud av studienivåer, inriktningar och stöd
VUX i Skellefteå erbjuder fristående kurser på grund- och gymnasienivå, yrkesutbildningar på gymnasial nivå, Yrkeshögskoleutbildningar utformade i nära samarbete med arbetslivet, Lärvux för vuxna med funktionsnedsättning samt utbildning i Svenska för invandrare (SFI).

- Bredden på inriktningar är stor. Vi kan i princip erbjuda alla gymnasiekurser och ett 30-tal yrkesutbildningar på gymnasienivå från barnskötare, undersköterska och kock till CNC-operatör, elektriker och lastbilsförare. Och ett antal Yrkeshögskoleutbildningar som till exempel Tekniker tunga maskiner, Undersköterska med specialisering mot demens och äldrepsykiatri, Hovslagare och Resekonsult. Många har nog en bild av VUX som en möjlighet bara för de som inte har någon gymnasieutbildning. Men så är det inte idag. Vi har något för alla, oavsett om du behöver börja med att läsa in gymnasiekurser du saknar eller vill välja en ny karriärväg i livet, berättar Simon Dahlgren.

VUX fungerar även som rådgivare med studie- och yrkesvägledare som finns tillgängliga för alla vuxna Skelleftebor med studiefrågor.

- Bara i år har över 2000 personer gått en kurs eller yrkesutbildning hos oss. Det gör oss till den största ”skolan” i kommunen. Och vi har utrymme för många fler! Vi jobbar hårt för att bredda vårt utbud ytterligare med satsningar på olika yrkesutbildning, en del som språkintegrerade yrkesutbildningar för våra nya medborgare. Under nästa år hoppas vi också få igång fler lärlingsutbildningar för vuxna, avslutar Simon Dahlgren.

För mer information kontakta:

Simon Dahlgren, verksamhetschef, 076-107 12 28
Ulf Olofsson, rektor, 070-253 99 02
Helena Delborn, kommunikationsstrateg, 070-374 77 04

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.