Följ Skellefteå kommun

Vattenkvaliteten åter normal i Skellefteälven

Pressmeddelande   •   Aug 02, 2019 11:28 CEST

Proverna vid Manhemskajen visade att nu har vattnet i Skellefteälven återgått till sin för säsongen normala mikrobiologiska kvalitet.

Det var den 19 juli som Skellefteå kommun gick ut med information om att det skett en driftsstörning i en pumpstation på spillvattennätet. Det innebar att orenat avloppsvatten rann ut i Skellefteälven i höjd med Hedensbyn under sammanlagt fyra dagar. Provtagningar vid Bergsbydammen och Yttre Ursviken den 22 juli visade på viss påverkan. Bland annat hittades förhöjda halter koliforma bakterier och e-coli som kan indikera påverkan från avloppsvatten. Samma dag åtgärdades pumpstationen. I fredags den 26 juli togs nya prover som skickades till ett laboratorium i Umeå för att säkerställa vattenkvaliteten. Men de blev liggande och har inte analyserats.

-Inom ett dygn måste proverna analyseras för att det ska kunna gå att dra några slutsatser, berättar Johanni Wellenius, miljöinspektör vid Skellefteå kommun.

I tisdags den 30 juli togs nya prover vid Manhemskajen och nedström Bergsbydammen. Dessa har nu analyserats klart. Resultatet visar på att vattnet i Skellefteälven nu har återgått till sin för säsongen normala mikrobiologiska kvalitet.

Har ni ytterligare funderingar kan ni kontakta:

Johanni Wellenius, miljöinspektör, Skellefteå kommun
072-22 77 382

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.